Povestea lui Laurențiu Duță, spusă de tatăl lui: “Tati, voi ajunge vreodată să cânt la televizor?”

Distribuie

La 21 de ani, Laurențiu Duță înființa una dintre cele mai populare și longevive trupe dance de după 1989, 3rei Sud Est. Povestea lui muzicală a început însă cu 8 ani mai devreme, când puștiul din Năvodari a descoperit instrumentele tatălui său, și el cântăreț.

Titi Duță ne-a purtat înapoi în timp, depănând amintiri legate de primii pași ai lui Laurențiu în această lume, dezvăluindu-ne care-i erau visurile din copilărie și din anii de școală ai celebrului muzician.

“Când avea 16 ani, am devenit colegi pe scenă” Așa am descoperit că vraja muzicii l-a cuprins de cum a pășit în adolescență: “Totul a început să prindă contur când am adus un keyboard nou, înainte de 89, după un contract pe la restaurante din Viena. Laurențiu avea 13 anișori și n-a dormit câteva nopți, vrăjit de sunetele clapei, pe care a descoperit-o, inițial, ca autodidact. La 16 ani, m-a uimit și pe mine: băiatul meu, care repeta în secret, îmbrăcat în hăinuțe făcute de mama lui, era calificat să cânte în același program cu mine, la unul dintre cele mai selecte restaurante din Mamaia de la începuturile anilor 90, unde clienții erau majoritari străini și unde artiștii erau aleși pe sprânceană, la Scoica! De atunci își câștigă propriii bani. Pe primii câștigați i-a investit tot în muzică, în aparatură audio”.

Era cel mai autentic mini Michael Jackson al vremii, intrat, fără să-i fiu pilă, în programul artistic, și avea un succes enorm! Dansa și odată cu el, dansau sute de turiști”, ne-a povestit, emoționat, tatăl lui Laurențiu. Iar serile sale de ministar pe Litoral se terminau întocmai precum cele ale unui star autentic: “Îl scoteam de pe scenă înfofolit în prosop, transpirat, dădea tot pentru show-ul lui. Ajunsesem în situația să-mi prezint fiul în programul artistic al serilor, asta chiar nu mi-o închipuisem”.

Laurențiu, fascinat de muzică, era omul-spectacol pe scenă, însă acasă, nesiguranța îi dădea târcoale. Avea îndoielile sale legate de viitor și dubii că va ajunge atât de faimos, încât să-l știe țara întreagă. “Mi-aduc aminte că m-a întrebat odată, după un spectacol:

«Tati, oare voi ajunge vreodată să cânt la televizor?». Cineva, o voce divină, m-a condus să-i răspund încurajator: «Da, sigur!». Când avea 22 de ani, 3rei Sud Est a devenit cea mai populară formație din România! A ajuns la radio, la televiziuni, se auzea la petreceri, era peste tot pe tarabele unde se vindea muzică! Iar odată cu Trofeul Mamaia, în 2000, mi-am dat seama că a dat o nouă direcție muzicii de la noi”, a continuat Titi Duță povestea de succes a fiului său.

Teatrul de vară din Năvodari îi poartă numele Laurențiu și colegii lui din 3rei Sud Est, Viorel Șipoș și Mihai Budeanu, au scos hituri pe bandă din 1997 până în 2008, când trupa s-a destrămat, pentru a se reuni însă în 2014, odată cu lansarea single-ului “Emoții” . De atunci a urmat o nouă serie de succese muzicale. Laurențiu, în vârstă de 43 de ani, s-a însurat în 2006 cu Ianula, iar la scurt timp după nuntă a devenit tatăl unei fete, Lorena. A rămas fidel Năvodariului natal, unde Teatrul de vară îi poartă numele și unde are și studioul pe unde au trecut majoitatea cântăreților cunoscuți de la noi.

În fabrica sa de hituri, Titi Duță, seniorul, cel care i-a ghidat primii pași în muzică, este o prezență constantă, care interacționează aproape zilnic cu soliștii noului val. E în pregătire a treia generație de muzicieni din familie.

În familia Duță, povestea merge mai departe. Pasiunea pentru muzică nu se oprește la Laurențiu, ci a fost preluată de fiica lui și de nepoata din partea surorii sale. “Trăiesc o continuă bucurie prin copiii mei, prin fiul meu, prin nepoții mei, ba sunt, mai nou, străbunic! Fetița lui Laurențiu face pian, fetița fetei mele cântă la chitară și are propriul studio de înregistrări, deja pregătesc o nouă generație de artiști”, se amuză Titi Duță, care, la 69 de ani, nu mai cântă, de ceva vreme, pe scenele de pe Litoral, dar nu-l rabdă inima să nu dea mici spectacole acasă, când îi calcă pragul prietenii, ori în localul familiei, unde se amuză cu apropiații la karaoke. Duță senior cânta pe vase de croazieră de pe Dunăre, în comunism Titi Duță, căruia talentul muzical i-a adus în vremea comunismului contracte pe vapoare de croazieră ce tranzitau Dunărea până la Viena ori Istanbul, a făcut parte din multe formații.

Cu Estuar, de exemplu, a cântat și acompaniat mari vedete ale perioadei de aur a muzicii ușoare, precum Aurelian Andreescu și Dan Spătaru.

libertatea.ro


Distribuie