Elena Gheorghe își învață copiii aromână. “Tata ar vrea ca ei să ducă limba mai departe”

Distribuie

Elena Gheorghe provine dintr-o familie mixtă și a învățat să vorbească machedonește de la bunicii paterni, iar acum, ar vrea ca Nicolas și Amelie, copiii ei, să învețe, la rându-le, aromâna. Băiatul deja a descoperit limba prin intermediul melodiilor interpretate de mama lui și se laudă tuturor că el e machedon.

“Știe să cânte «Lună albă», «Ma tsi s-adar». Este piesa lui preferată. Îi place foarte mult și îmi spune tot timpul că el este machedon. Îi place ideea asta, să fie machedon”, ne-a mărturisit Elena, care speră ca, ușor-ușor, să-l învețe pe fiul ei să poarte o conversație în toată regula în aromână: “Sunt cuvinte pe care le înțelege – mă rog, fiind un dialect al limbii române, e destul de simplu, dacă ești un pic atent, înțelegi.

Sunt foarte multe cuvinte împrumutate. Până la urmă, o să învețe”. Din toată familia, tatăl Elenei își dorește cel mai mult ca limba aromână să fie dusă mai departe de cei mici. Gheorghe Gheorghe este cel care le mai vorbește nepoților în machedonește, iar lui Nicolas, care e deja măricel, îi explică deja cât este de important să nu-și uite niciodată rădăcinile.
libertatea.ro


Distribuie