De ce iubim gustul usturoiului, dar urâm respirația urât mirositoare provocată de acesta?

Distribuie

Oamenii mănâncă usturoi de cel puțin 5.000 de ani. Gustul său puternic și ușor picant este perfect pentru paste, cartofi prăjiți și chiar și unele deserturi.
Dar aceste feluri de mâncare delicioase pot veni cu un dezavantaj: acea respirație urât mirositoare care durează câteva ore după consum. De ce iubim gustul usturoiului, dar urâm respirația urât mirositoare provocată de acesta?

Care este motivul pentru care iubim gustul usturoiului, dar nu ne place respirația urât mirositoare provocată de acesta?

Tăierea usturoiului eliberează un amestec de compuși chimici care se numesc sulfuri. Aceste molecule volatile dau gustul usturoiului. Atunci când gătim usturoiul, moleculele de sulfuri se ridică în aer și învăluie întreaga bucătărie cu aroma lor plăcută. Apoi punem usturoiul în gură, moleculele urcă la nivelul nasului, iar mirosul acestuia ne place foarte mult.
Preferința aceasta inițială pentru usturoi poate avea legătură cu beneficiile sale aduse sănătății. Există dovezi conform cărora compușii din usturoi pot ajuta la scăderea tensiunii arteriale și pot oferi efecte antimicrobiene. Aceste beneficii ne-ar putea determina să ne dorim să mâncăm usturoi fără să ne dăm seama. Cel puțin până când avem de-a face cu respirația urât mirositoare.
În cele mai multe cazuri, respirația urât mirositoare după o masă provine de la resturile de particule alimentare care se descompun în crăpăturile cavității bucale. Dar respirația urât mirositoare după consumul de usturoi apare abia după ce mâncarea ajunge în stomac. Acolo, sucurile gastrice descompun usturoiul în continuare, eliberând sulfuri și alte vitamine și minerale. Cele mai multe molecule ajung să fie procesate suplimentar în intestine. O moleculă mică numită sulfura de alil metil este suficient de mică pentru a aluneca în mucoasa stomacului și în fluxul sanguin.
Sulfura de alil metil este doar una dintre multele componente ale aromei caracteristice usturoiului.

Dar este singura suficient de mică astfel încât să poată ajunge atât de repede în sânge. După ce trece de nivelul plămânilor, sulfura de alil metil se deplasează cu ușurință prin membranele care lasă oxigenul și dioxidul de carbon să intre și să iasă din corp. Când expiri, eliberezi și sulfura de alil metil împreună cu dioxidul de carbon.

Efectul poate persista până la 24 de ore. Dar există câteva alimente care pot veni în ajutorul tău. Într-o lucrare din 2016, care a fost publicată în Journal of Food Science, oamenii de știință au raportat că un consum de mere, salată sau mentă poate reduce semnificativ concentrația de produse secundare ale usturoiului pe care le expiră o persoană.

Aceste alimente funcționează deoarece conțin compuși fenolici care se leagă de sulfuri și le fac prea mari pentru a mai putea ajunge în aer.

Bineînțeles că există și o altă opțiune. Poți să înveți să te obișnuiești cu acest efect secundar al consumului de usturoi. Nu există ceva care să facă respirația după consumul de usturoi inerent neplăcută. Pur și simplu nu suntem obișnuiți să mirosim mâncarea care iese din gura oamenilor. Ne place doar cea care intră în gură.
Nu este vorba de un miros urât, ci doar de un miros scos din context. Încearcă să consideri respirația după consumul de usturoi ca o capsulă a timpului pentru masa delicioasă pe care ai savurat-o în prealabil.

Distribuie
..