Cum îți dai seama dacă roșiile pe care le consumi au fost tratate cu chimicale? Detaliul care te ajută să faci diferența

Distribuie

Roșiile nu lipsesc de pe masa românilor, iar dacă în timpul iernii cele din import sunt sigura variantă disponibilă, acum, oamenii sunt dispuși să plătească o sumă mai mare de bani pentru roșiile românești, cu gust. Cu toate acestea, specialiștii atrag atenția că nu întotdeauna aceste roșii sunt naturale. Uite cum îți dai seama dacă roșiile pe care le consumi au fost tratate cu chimicale.

Specialiștii au studiat roșiile existente pe piață și au ajuns la concluzia că, din dorința de a obține o producție mai mare, într-un timp cât mai scurt, legumicultorii din România grăbesc recoltele, stropind roșiile cu anumite substanțe care să favorizeze coacerea acestora.

Cum îți dai seama dacă roșiile pe care le consumi au fost tratate cu chimicale?

Folosirea chimicalelor în culturile de roșii nu doar că modifică gustul și calitatea acestora, ci aceste substanțe chiar pot pune în pericol sănătatea persoanelor care consumă astfel de produse. Pentru a grăbi coacerea roșiilor, legumicultorii folosesc erbicidul 2,4D şi Ethrelul, un hormon de creştere, acestea fiind interzise.

“Condiţiile climatice ale României asigură creşterea tomatelor într-o perioadă de 100 de zile. Dacă sărim peste aceste etape, nu mai beneficiem de calităţile nutritive şi obţinem nişte legume care nu mai au gustul celor coapte natural”, a precizat Camelia Bratu, cercetător la Staţiunea legumicolă Buzău, pentru adevarul.ro.

Cu toate că roșiile românești ar trebui să apară pe piață abia în luna iunie, acestea se află pe tarabele comercianților încă de la începutul primăverii, un lucru care i-a determinat pe specialiști să se îndoiască de calitatea acestora.

Cercetătorii spun că roșiile tratate cu chimicale pot fi recunoscute foarte ușor. Mai exact, în momentul în care acestea sunt tăiate pe jumătate, poate fi observat cu cep lemnos și un țesut care nu este roșu uniform. Acest lucru înseamnă că în cazul acelei roșii s-a intervenit chimic.

Folosind substanțele chimice, legumicultorii pot obține înroșirea tomatei în doar câteva ore.

Specialiștii spun că aceste roșii pot produce un dezechilibru la nivelul organismului, iar în timp, din cauza substanțelor folosite, acestea pot cauza chiar diabet sau cancer.

“Tomata pierde calităţile nutriţionale iar, în timp, toate aceste substanţe de forţare se acumulează în organismul uman, care n-are capacitatea să le descifreze pentru că nu le are în codexul său interior, le depozitează şi astfel apare riscul dezvoltării unor boli precum diabetul sau cancerul.”, a spus Camelia Bratu, potrivit  adevarul.ro.

avantaje.ro


Distribuie
..