Cele mai frecvente boli canine. Cum îți dai seama că patrupedul tău este bolnav

Distribuie

La fel de important este însă și să înveți să recunoști din timp simptomele celor mai comune boli canine. Numai așa vei putea interveni la timp, dacă animalul tău se află în pericol.

Iată care sunt simptomele celor mai comune boli ale câinilor:

  • Parvoviroza

Parvoviroza este o infecție virală specifică patrupedelor. Uneori poate fi fatală, mai ales în cazul câinilor foarte tineri. Tocmai de aceea este crucial să depistăm la timp simptomele parvovirozei. Diareea însoțită de sângerare și o stare apatică sunt de obicei primele semne. Acest virus poate afecta miocardul, fapt care provoacă moartea subită a animalului. Fără un tratament adecvat, majoritatea câinilor nu au șanse de supraviețuire. Din fericire, boala poate fi ușor prevenită, printr-un simplu vaccin.

  • Babesioza

Este o boală parazitară, care se transmite prin intermediul căpușelor. Pentru că grupul de paraziți care determină această boală a fost descoperit de bacteriologul român Victor Babeș, boala a primit denumirea de babesioză. După ce a fost contactată, boala atacă globulele roșii din sânge. Odată infectate, hematiile sunt atacate de de sistemul imun, care le percepe ca agenți patogeni și le distruge. Simptomele primare sunt lipsa poftei de mâncare, febră, stări de vomă, probleme de echilibru, letargie, icter (îngălbenirea pielii și a ochilor) sau ganglioni umflați. Dacă este lăsată netratată, această boală poate avea urmări grave: insuficiență renală și chiar deces.

  • Paraziții intestinali

Viermii inelați, cunoscuți și ca limbrici, teniile sau nematodele sunt cei mai comuni paraziți intestinali la câini. Pentru pui, o altfel de infestare poate fi letală. Diareea, voma, apetitul scăzut, anemia sau scăderea în greutate sunt primele semne. Urmate mai apoi, în cazuri grave, de paralizii și pareze. În număr mare, aceștia pot produce inclusiv obstrucție intestinală. Problema poate fi evitată prin deparazitarea animalelor, încă de la vârsta de 4-6 săptămâni.

  • Rabia

Rabia sau turbarea afectează și animalele, dar și omul. Virusul rabic atacă sistemul nervos al animalelor și oamenilor, câinii fiind însă cei mai predispuși la boală. Infectarea se face prin saliva animalului, simptomele fiind agresivitate, lipsă de frică, salivă în exces, neliniște continuă și sete în exces. Apoi agresivitatea devine excesivă, paralizează faringele, apoi întregul corp, începând cu membrele inferioare. Există și turbare mută, care se manifestă numai prin paralizie, patrupedul păstrându-și comportamentul neschimbat. Ambele tipuri de rabie sunt din păcate fatale, singura cale de prevenție fiind vaccinul.

  • Infecții ale urechilor

Infecțiile la urechi la câini pot fi cauzate de bacterii, ciuperci, acarieni sau de creșterea părului în canalul auricular. Patrupedul cu o astfel de infecție își va ține capul în poziții ciudate, va scutura din cap, își va pierde echilibrul sau își va mișca ochii în mod ciudat. Secrețiile maro, galbene și roșii, un miros neplăcut și inflamațiile locale se numără și ele printre simptome. Din fericire, majoritatea infecțiilor la câini se vindecă foarte ușor.

Dacă observi simptomele descrise în acest material la patrupedul tău, nu întârzia vizita la medic. Un simplu control îi poate salva în cele mai multe cazuri viața.

avantaje.ro


Distribuie
..