Ce este strungăreața și din ce cauză apare. Care sunt cele mai eficiente tratamente

Distribuie

Unii o consideră sexy și făcând parte din farmecul lor personal. Alții ar da orice să scape de ea. Cert este că strungăreața afectează vorbirea, în special pronunțarea literelor “s” și “t”. Am vrut să aflăm de la medicul stomatolog ce este strungăreața și cum o putem trata.

Ce este strungăreața

Strungăreața, numită în termeni medicali diastemă mediană, reprezintă un spațiu mai mare de 0,5 mm între cei doi dinți frontali. Acest spațiu este vizibil atunci când vorbim sau râdem.

Cel mai adesea, strungăreața apare din cauza nepotrivirii dintre dimensiunea maxilarului și cea a dinților. Altfel spus, fie dimensiunea maxilarului este prea mare pentru dinți, fie dinții sunt prea mici pentru maxilar. Pe lângă această cauză, există o altă serie de motive care pot duce la apariția acesteia:

Suptul degetului

Acest obicei are drept urmare împingerea dinților în față, ceeea ce duce la apariția spațierilor dentare. “Aceasta este o situație în care se recomandă cât mai devreme posibil tratamentul cu aparat dentar, deoarece, la o vârstă fragedă, maxilarele sunt mai maleabile. La adult, o astfel de situație poate produce parodontoză și este mult mai greu de tratat”, spune medicul ortodont Mihaela Dan.

Dinți prea mici și maxilare prea mari

Cand copilul mosteneste maxilarul de la un parinte si dintii de la celalalt, apar spatieri dentare intre mai muti dinti, nu numai intre cei doi incisivi centrali. Acest tip de microdontie se poate trata numai cu aparat dentar fix (bracketuri), nu si cu aparat dentar mobil.

Lipsa unor dinți din naștere

Când incisivul lateral lipsește, între caninii superiori apar spațieri rezultate din excesul de spațiu produs de absența unuia sau a doi dinți din față. În această situație, tratamentul constă fie în deplasarea caninilor lângă incisivii centrali și șlefuirea vârfurilor acestora din urmă pentru a arăta ca niște incisivi laterali, fie în apropierea incisivilor centrali și mărirea spațiului pentru dinții lipsă, astfel încât, mai târziu (ideal după 18 ani) să se monteze aici un implant dentar.

Parodontoza

Strungăreața apare, în acest caz, din cauza faptului că gingia și osul se retrag și, drept urmare, implantarea dinților în os scade, dinții migrând. Tratamentul vizează readucerea dinților în poziție normală.

Extracțiile dentare

Strungăreața apare și în situația în care dinții extrași nu sunt înlocuiți vreme îndelungată cu implanturi sau lucrari dentare. În această situație, dinții vecini migrează spre locul rămas liber. Pentru această situație, stomatologul îți va pune aparat dentar care are rolul de a închide strungăreața și de a corecta poziția dinților.

În situația în care strungăreața nu te deranjează din punct de vedere estetic, trebuie să ai în vedere și faptul că, din cauza strungăreței, mușcătura nu funcționează corect. Acest lucru ar putea duce la dinți ciobiți, carii etc.

avantaje.ro


Distribuie