Sandvişul care are termen de valabilitate 3 ani

Distribuie

Soldaţii din armata americană au de acum sandvişuri cu elemente de conservare special concepute, care pot fi mâncate şi la doi-trei ani după ce au fost pregătite, arată un reportaj difuzat la BBC.

În timpul operaţiunilor de pe teren, militarii au nevoie de hrană uşor de transportat şi de pregătit, care să nu fie perisabilă prea repede. Prevăzute şi ambalate în acest scop, pachetele „meals ready-to-eat” par să nu se bucure de prea mult succes în rândul soldaţilor. Când armata s-a hotărât să revizuiască meniul, a căutat un produs mai apetisant, dar uşor de consumat şi cu proprietăţile energetice necesare, scrie efemina.ro.  Soluţia este un sandviş care rămâne proaspăt şi poate fi consumat doi-trei ani, fără a fi congelat şi fără să i se adauge apa.

Prima provocare a fost controlul umidităţii, un sandviş ambalat înmuindu-se după câteva ore sau zile, lucru care-i strică gustul şi facilitează dezvoltarea bacteriilor. Deshidratarea este mijlocul clasic pentru a impiedica mucegăirea, însă un sandviş pregătit aşa n-ar fi putut fi consumat. Prin urmare, armata a optat pentru o altă metodă de conservare, bazată pe alimente cu proprietăţi de retenţie, cum ar fi mierea, zahărul şi sarea.

Un alt element avut în vedere a fost oxigenul. Pentru a preveni orice problemă, ambalajul pus la punct conţine un săculeţ cu pilitură de fier – evident, necomestibil – care împiedică reacţiile chimice.

Aceste idei, simple, dar cruciale, au permis pregătirea unui sandviş foarte rezistent la mucegăire, care, în plus, este şi pe placul militarilor.


Distribuie
..