Risotto cu sparanghel şi stafide

Distribuie

Risotto poate fi gătit în sute de combinaţii cu legume, ciuperci, fructe de mare, ierburi aromate şi mirodenii de tot felul, după gustul şi imaginaţia fiecăruia. Şi cum suntem în post şi varietatea mâncărurilor poate fi ceva mai limitată, ne-am gândit să vă dăm încă o idee de preparare pentru risotto, în care piesa de rezistenţă este sparanghelul.

Sparanghelul este o delicatesă ce aduce preparatelor o aromă complexă ce ascunde o gamă largă de nutrienţi extrem de benefici pentru sănătate. Pentru a-l  recunoaşte pe cel proaspăt atunci când îl cumpărăm, trebuie să ne asigurăm că are tulpina fermă, cu vârfuri compacte şi de culoare verde aprins, cu nuanţe violet spre vârfuri. Din total plantă, partea albă, lemnoasă trebuie să reprezinte maxim o treime. Petele de galben sau maroniu indică un sparanghel ofilit. În cazul în care îl găsiţi în mănunchi mai mare, aveţi grijă ca toate firele sa fie egal de groase, pentru a avea acelaşi timp de pregătire. Iar dacă strângeţi în mână legătura şi scârţie, puteţi fi siguri de prospeţimea acestuia.

Vă propunem azi un preparat cu o savoare deosebită, un risotto din orez delicios tras la tigaie cu sparanghel şi stafide, ciuperci, ţelină Apio, fenicul şi ceapă roşie.

Reţeta este de complexitate ușoară și poate fi preparată de oricine.

Risotto cu sparanghel şi stafide

Ingrediente:

  • Orez: 200 g
  • Supă de legume: 100 ml
  • Sparanghel: 3 tije
  • Ţelină Apio: 1 jumătate de tijă
  • Fenicul: 4 felii tăiate subţiri
  • Ciuperci Champignion: 3 buc medii ca mărime
  • Ceapă roşie: un sfert tăiat în felii lungi şi subţiri
  • Stafide: 1 lingură
  • Pătrunjel: 5 g
  • Ulei de măsline: 50 ml
  • Sare şi piper, câte 1 vârf de cuţit, după gust

Preparare:

Încingem uleiul în tigaie, după care rumenim ţelina, ceapa, ciupercile şi stafidele cu un praf de sare. După 2 minute, adăugăm orezul pregătit conform indicaţiilor date în reţeta de săptămâna trecută (aici) şi tragem totul la tigaie 2-3 minute, astfel încât orezul să își ia aromele din amestecul de ingrediente. Când este gata, dăm deoparte.

În altă tigaie rumenim 3-4 minute cele 3 tije de sparanghel cu puţină sare şi piper. Secretul este ca acesta să rămână crocant și să își păstreze culoarea. Dacă îl ținem prea mult pe foc se înmoaie și căpăta o culoare maronie, deloc atrăgătoare.

Așezăm orezul în farfurie, montăm sparanghelul deasupra şi presarăm pătrunjelul verde tocat mărunt.

Se serveşte aburind şi cu multa poftă!

Succes!


Distribuie