Puterea TĂMĂDUITOARE a SALCÂMULUI

Distribuie

Florile de salcâm sunt adevărate „medicamente” pentru bolnavii cu stări de anxietate. Iată ce alte boli mai poţi trata cu ajutorul remediilor din salcâm!

Pe tot parcursul acestei luni, poţi profita din plin de puterea vindecătoare a remediilor pe bază de salcâm.

Sub formă de infuzie, ulei esenţial, pulbere sau decoct, leacurile din frunzele şi din florile salcâmului dau rezultate foarte bune, „pretându-se“ pentru tratamentele pe termen lung. În plus, parfumul florilor de salcâm are un efect liniştitor asupra psihicului.

Pentru tratarea dischineziei biliare (probleme în eliminarea bilei), fitoterapeuţii recomandă remediile din salcâm, deoarece uşurează eliminarea acesteia.

Infuzia de salcâm mai este bună în cazul dispepsiilor (disconfortul digestiv), favorizând digestia. Prepară infuzia de salcâm din 2-3 linguriţe de flori uscate (la umbră) şi 200-300 ml de apă clocotită. Lasă cana acoperită timp de 10 minute, după care bea câte 2-3 căni pe zi, până la dispariţia simptomelor. În tratamentul dischineziei biliare mai este indicată şi mierea de salcâm. Ia câte 2-3 linguri de miere pe zi, timp de 1-2 săptămâni.

O cană cu ceai de salcâm, băută seara, înainte de culcare, previne şi combate stările de anxietate. Datorită acţiunii lor calmante, remediile din salcâm reduc tensiunea nervoasă şi te relaxează.

Prepară un macerat din 2 linguri de flori de salcâm, pe care le pui în 200 ml de apă fierbinte. Lasă cana acoperită timp de 8-10 ore, la temperatura camerei, bei treptat după micul dejun.

Şi băile generale cu flori de salcâm sunt de ajutor dacă eşti irascibil sau suferi de stres. Datorită uleiului esenţial pe care îl emană, florile de salcâm au acţiune liniştitoare. Adaugă în apa de baie flori de salcâm şi vei avea un somn odihnitor.

Remediile obţinute din florile salcâmului sunt recomandate şi în cazul refluxului gastro-esofagian. Pentru reducerea simptomelor, poţi încerca pe o perioadă mai lungă de timp siropul din flori de salcâm, din care poţi lua câte 3 linguriţe pe parcursul zilei. Pentru a obţine 1,5 l de sirop, ai nevoie de 1,5 kg de flori de salcâm, 1 kg de zahăr, 3-4 pliculeţe de zahăr vanilat, coaja unei lămâi (după gust), un plic de sare de lămâie.

Spală foarte bine florile, după care le pui la fiert în apă clocotită, cât să le acopere, timp de 20-25 de minute. Iei vasul de pe foc şi laşi amestecul la macerat până a doua zi.

Pune la fiert 200 ml de apă într-un vas emailat, adaugă treptat zahărul şi plicul cu sare de lămâie şi lasă-le să fiarbă la foc mare timp de 10 minute (aruncă spuma care se formează deasupra). Adaugă peste compoziţia preparată din zahăr ceaiul făcut cu o zi înainte şi cojile de lămâie, după care le laşi pe foc până când scade amestecul la jumătate.

Florile uscate ale salcâmului pot fi folosite şi în alt mod decât sub formă de infuzie, decoct sau macerat. Usucă din timp florile salcâmului, după care le macini.

Pentru a grăbi vindecarea unei răni, poţi aplica pulberea obţinută din măcinarea florilor direct pe rană. Pulberea are efect calmant şi favorizează refacerea ţesutului lezat.

Sursa:sanatateata.ro


Distribuie
..