Pregăteşte acasă UNTUL de ARAHIDE

Distribuie

Deşi îl găseşti acum pe rafturi în magazine, untul de arahide făcut acasă nu se compară cu nimic din ceea ce ai gustat. Deliciul atât de apreciat de americani este mult mai gustos şi mai sănătos în varianta homemade. Te învăţăm cum să îl faci singur, la tine în bucătărie! Aceast deliciu este bogat în proteine. Are, de asemenea, grăsimi bune în aceleaşi proporţii ca şi uleiul de măsline, importante pentru sănătatea inimii.

Atâta timp cât vei alege un unt de arahide cât mai natural, efectele lui benefice asupra sănătăţii nu vor întarzia să apară.

Aşa că, îţi recomandăm să îl faci acasă ca sa te poti bucura de toate beneficiile lui. Trebuie să ştii, însă, de la început că untul de arahide făcut în casă nu va fi la fel de fin şi cremos ca acela cumpărat la borcan, din magazin. Poţi adăuga puţin ulei de arahide sau alt ulei preferat pentru a-i îmbunătăţi textura, scrie foodstory.ro.

De asemenea, e indicat să prăjeşti puţin arahidele înainte să le foloseşti pentru că vor avea o aromă mai intensă, iar caldura va încălzi uleiurile naturale din ele, astfel încât mixarea lor va fi mai uşoară. În plus, e bine să foloseşti un blender sau un tocator electric de mare putere pentru a fi sigur ca rezultatul este optim.

Cum să faci unt de arahide acasă?

Ingrediente (pentru 250-260g unt de arahide):

  • 400g arahide în coaja crude
  • ½ linguriţă sare kosher
  • 1-2 linguri ulei de arahide (sau alt ulei cu aroma neutră sau asemănătoare)
  • 1-2 linguri miere sau alt îndulcitor
  • Opţional: 1-2 linguri cacao, ½ linguriţă scortişoară sau alte mirodenii, o mână de chipsuri de ciocolată, câteva linguri de ciocolată tartinabilă

Coace arahidele! Încinge cuptorul la 180C şi pune arahidele la copt timp de 10 minute până când se rumensesc uşor. Poţi să sari peste această etapă dacă preferi unt din arahide crude sau ai cumpărat deja arahide gata prăjite de la magazin. Dar, prin încălzirea arahidelor în timpul coacerii, ai toate şansele să obţii un unt mai cremos.

Pune arahidele coapte într-un blender static sau tocător electric (food procesor) cât sunt calde. Pulsează sau mixează de câteva ori pentru a le macina grosier. Mixează apoi continuu timp de 1 minut. Opreşte-te şi curaţă cu o spatula perţii aparatului. În acest moment untul de arahide va părea uscat şi zgronturos (asemănător boabelor de cuscus).

Mixează continuu încă 1 minut. Opreşte şi curaţă din nou pereţii vasului. Vei observa că untul începe să se lege. Continua cu încă 1 minut de mixare. Opreşte şi curăţă din nou pereţii vasului. Acum untul de arahide va fi foarte gros şi lucios. Adaugă sare, ulei şi miere (sau alt îndulcitor). Dacă vrei să adaugi şi ingrediente opţionale, tot acum este momentul.

Mixează încă 1-2 minute până cânt untul va fi cremos şi fin. Aşa cum ţi-am spus, nu te aştepta să aibă exact acelaşi aspect ca untul de arahide cumpărat.

Pune untul de arahide într-un recipient cu capac. Poţi să îl consumi imediat sau poţi să îl ţii în frigider până la câteva săptămâni.

În loc de arahide poţi folosi caju, fistic sau alţi sâmburi uleioşi şi, prin aceeaşi metodă, vei obţine alte paste delicioase bune de întins pe pâine sau pe biscuiţi.


Distribuie