Prăjitura Sahara, armonie dulce de gusturi şi arome

Distribuie

Continuăm seria dulce a lunii martie cu desertul Sahara, o prăjitură raw în 3 straturi cu fructe proaspete şi cremă din caju, nuci pecane, făină de secară şi ovăz. Este o combinaţie de texturi diferite care puse laolaltă dau preparatului personalitate şi distincţie.

Fiind mai migălos de făcut, cere mai mult timp de preparare, însă şi rezultatul va fi pe masură. Pentru pregătire aveţi nevoie de un robot de bucătărie cu lama din inox în forma de S sau de un blender mai puternic.

REŢETA:

Ingrediente:

Blat:

  • 1 cană nuci pecane hidratate în apă la figider, 12 ore
  • ½ cană alune de pădure hidratate în apă la figider, 12 ore
  • 1 cană nucă românească hidratată în apă la frigider, 12 ore
  • 130 g curmale
  • 10 g cacao pudră
  • 1 g cuişoare
  • 1 g ienibahar
  • 2 g sare de Himalaya

Strat 2 fructe:

  • 20 g fructe de pădure (sau orice alt fruct de sezon, după preferinţe)

Strat cremă 1 si 3:

  • 2 ½ căni caju hidratat în apă la frigider, 12 ore
  • 5-9 linguri îndulcitor natural (sirop de agave, sirop de arţar, miere de albine, după gust)
  • 10 g făină de ovăz
  • 20 g făină de cocos (fulgi de cocos fără îndulcitori măcinaţi)
  • 20 g unt cocos
  • 20 g unt cacao
  • 10 ml apă de trandafir
  • 30 ml zeamă de lămâie
  • 20 ml lapte de migdale
  • 10 g turmeric
  • 1 g şofran

Preparare:

Blat:
Tocăm în robot/blender nuca româneasca, nucile pecane, alunele de pădure, curmalele, praful de cacao, cuişoarele şi sarea de Himalaya, până obţinem o pastă de consistenţă grunjoasă spre fină, bine legată, lipicioasă.

În cazul în care curmalele pe care le-aţi cumpărat sunt prea uscate, hidrataţi-le înainte în apă până se înmoaie.

Întindem compoziţia într-o tavă, presăm bine, presărăm deasupra ienibaharul pudră şi dăm la rece.

Strat 1 cremă:

Mixăm în robot/blender jumătate din caju până capătă consistenţă cremoasă, după care adăugăm treptat, tot jumătate din cantităţile de îndulcitor natural, unt de cocos, turmeric, şofran, cei 10 ml de apă de trandafir precum şi toată zeama de lămâie, până obţinem o cremă fină. Adăugăm jumătatea din untul de cacao topit la abur şi-l amestecăm până ce este încorporat în compoziţie. Untul de cacao se pune întotdeauna ultimul la toate cremele, deoarece  revine la starea solidă destul de repede.

La final, amestecăm bine cele 2 făini: de ovăz şi cocos.

Compoziţia obţinută o turnăm peste blat şi dăm la congelator până se întăreşte.

Strat 2 fructe:

Fructele de pădure se mixează în robot/blender până se obţine un sos consistent şi suficient de gros ce se aşază într-un strat subţire peste primul strat de cremă, astfel încât să ne asigurăm că nu curge. Se pot folosi orice fel de fructe proaspete, în funcţie de preferinţe şi de sezon. Se dă la congelator 1 oră, până se întăreşte.

Strat 3 cremă:

Tot în robot/blender mixăm restul de caju, îndulcitor natural, unt de cocos, turmeric şi şofran cu laptele de migdale până obţinem o cremă fină. La final, adăugăm jumătatea rămasă din untul de cacao topit la abur şi-l amestecăm până ce este înglobat în compoziţie.

Turnăm crema obţinută peste stratul de fructe şi dăm din nou la congelator până se întăreşte întreaga prăjitură.

Se ornează cu ciocolată topită la abur şi se serveşte cu sos caramel.

Prăjitura se păstrează la congelator. Pentru consum o scoateţi din frigider şi o lăsaţi la temperatura camerei timp de 1-2 ore.

Nucile de orice fel, curmalele, făina de ovăz, fulgii de cocos, cuişoarele, ienibaharul şi sarea de Himalaya se găsesc în orice super şi hypermaket. Unturile de cocos şi cacao şi apa de trandafir se pot cumpăra din magazinele cu produse naturale din comerţul clasic sau online. Turmericul şi şofranul se pot achiziţiona din magazinele online specializate în mirodenii. Laptele de migdale vi-l puteţi prepara singuri în casă (reţeta o găsiţi aici)  sau îl puteţi lua din comerţ, cu recomandarea să vă uitaţi cu atenţie la ingrediente.

După cum aţi văzut, cantităţile folosite nu sunt mari, ceea ce înseamnă că dintr-un borcan/pachet se pot face mai multe rânduri de prăjituri.

Succes!

oanacuzino.ro


Distribuie