Pericolul din bere! S-ar putea să n-o mai bei…

Distribuie

Cu aproximativ 10.000 de ani în urmă, după Epoca de Gheață, oamenii s-au îmblânzit cu boabele nutritive, orzul.

Au înflorit într-un domeniu fertil de civilizație timpurie, care se întinde pe teritoriile contemporane precum Israelul, Palestina, Iordania. Apoi, după 5000 de ani, popoarele din Munții Zagros din Iranul modern au învățat să bea bere de orz. Astăzi, agricultorii recoltează la nivel global zeci de milioane de tone în fiecare lună.

Dar orzul, ca și multe culturi, au un dezavantaj: randamentele sale scad în timpul valurilor de căldură și secetă – ambele consecințe extreme ale unei planete supraîncălzite. „Extremitățile sunt dăunătoare pentru aproape fiecare recoltă”, au spus specialistii.

Și noile cercetări publicate în această săptămână susțin observațiile acestora.

Un grup de oameni de știință din Statele Unite, Marea Britanie și China au estimat acum cum recoltele de orz vor fi perturbate de diferitele schimbări climatice din acest secol, care depind de cantitatea de gaze cu efect de seră.

Într-un studiu publicat luni în revista Nature Plants, cercetătorii concluzionează că, dacă emisiile de gaze cu efect de seră continuă să fie necontrolate, recoltele de orz vor scădea cu 17% până la sfârșitul secolului.

„Orzul a înflorit sub un climat stabil și temperat. Dar, odată cu temperaturile și căldura extremă, atât fermierii, cât și orzul au vulnerabilități reale.

„Pe măsură ce clima se schimbă în jurul lor, vor fi din ce în ce mai expuși acestor evenimente extreme”.

Și când vine vorba de viitorul calcul al secetei și al valurilor de căldură, știința este puternică.

„Avem o mare siguranță cu privire la modul in care lucrurile se schimbă”, a declarat Andreas Prein, care a efectuat cercetări privind clima și extremele meteorologice.

Problema nu este pur și simplu că recoltele de orz cad pradă valurilor de căldură și a secetei. Este că orzul folosit în bere – într-un proces numit malț – trebuie să fie de o calitate specifică, vigilentă, de înaltă calitate.

Orzul utilizat în fabricarea berii, de exemplu, trebuie să aibă un nivel scăzut de proteine.

„În general, climatul este mai fierbinte și mai uscat, ceea ce înseamnă în mod normal o creștere a proteinei”, a spus Watters. „Și asta e rău pentru fabricarea berii.”

Viitoarea recoltă de orz nu este neapărat periculoasă, totuși.

Studiul a constatat că în cazul scenariilor cu emisii scăzute de gaze cu efect de seră, prețurile la bere sunt afectate doar în moduri minore.

În consecință, dacă societateapoate reduce dramatic emisiile de carbon în următoarele două decenii – ceea ce ar necesita o tranziție promptă și provocatoare din punct de vedere politic, aprovizionarea cu bere va fi în regulă.

În cele din urmă, dacă emisiile persistă așa cum sunt și agricultorii nu se pot adapta, soluția inevitabilă ar putea fi crearea de bere fără orz.

Următorul deceniu va fi esential pentru determinarea ofertei mondiale de bere și pentru costul viitor al berii.

Indiferent de climatul nostru, agricultura și recoltele vor continua. Și, ca și în trecut, fermierii vor rămâne în continuare foarte atenți la capriciile vremii.

noizz.ro


Distribuie
..