NU te teme de CARBOHIDRAŢI. Nu toţi te îngraşă

Distribuie

Era o vreme când ni se spunea că e bine să mâncăm multă pâine, orez şi cartofi şi să ne îngrijorăm mai mult în privinţa grăsimilor. Nutriţioniştii ne avertizează că excesul dăunează indiferent dacă alegem alimente sănătoase sau nu. Ar trebui să fim atenţi la ce tipuri de carbohidraţi consumăm.

Tot vorbim despre carbohidraţi, dar ar trebui să ştim mai multe înainte de a răspândi zvonuri răutăciose despre ei scrie sanatatea.ro. Carbohidraţii sunt o categorie de nutrienţi din cele patru care ne alimentează corpul cu energie. Ei pot fi clasificaţi în alte două categorii: zaharuri şi tipuri de amidon. De fapt, amidonul este format din mai multe molecule de zahăr lipite strâns unele de altele. Deci, când sunt digerate, amândouă elimină o cantitate mare de zahăr în sânge.

Carbohidraţii sunt sursa primară de energie a organismului nostru, aşa cum e combustibilul pentru maşini. Energia furnizată ne ajută la funcţionarea inimii, a plămânilor, a creierului şi a muşchilor. Pentru creier, rolul lor este să ne facă să gândim limpede, iar pentru muşchi să îi susţină în timpul efortului fizic.

Orice mâncare îngraşă dacă mănânci prea mult, aşa că nu prea contează dacă e bogată sau nu în carbohidraţi.  Trebuie să ţii cont şi de combinaţiile de nutrienţi. În general te îngraşi dacă alegi alimente cu o densitate energetică ridicată (adică mulţi kilojouli per gram). Chiar şi produsele dietetice pot avea o densitate energetică mare (da, da, inclusiv biscuiţeii „light” de la prânz sau chipsurile „coapte, nu prăjite”).

Calitatea carbohidraţilor este şi ea importantă. De exemplu, băuturile răcoritoare şi deserturile te ajută să te îngraşi rapid, pe când carbohidraţii sub formă de pâine intregrală ţin kilogramele departe.

Iată o listă cu alimente bogate în carbohidraţi clasificate în funcţie de indicele glicemic.

Cele cu indice glicemic ridicat:

•  Cartofii
•  Orezul alb
•  Pâinea albă
•  Băuturi răcoritoare
•  Jeleuri
•  Paste
•  Biscuiţi din orez

Şi alternativele cu indice glicemic scăzut:

•  Cartofii dulci
•  Orezul basmati
•  Pâinea integrală
•  Sucul de portocale proaspăt, neîndulcit
•  Caise uscate
•  Paste integrale
•  Pesmeţi din secară


Distribuie