Motivul pentru care te ÎNROŞEŞTI la faţă când bei alcool

Distribuie

Nu toţi cei care consumă alcool se „îmbujorează” intens – cei cărora li se întamplă aşa ceva au o anumită caracteristică genetică, legată de o insuficienţă enzimatică. Recent, medicii sud-coreeni au descoperit o altă corelaţie importnată: persoanele care se înroşesc la faţă cand beau alcool sunt mai predispuse la hipertensiune arterială, deci trebuie să aibă o grijă sporită de sănătatea lor.

Înroşirea feţei în cazul consumului de alcool este întalnită mai des în randul femeilor şi la persoanele originare din estul Asiei şi este considerată de medici drept un semn al unei sensibilităţi mai mari la alcool sau chiar de intoleranţă la această substanţă.

 Fenomenul este legat de faptul că organismul acestor persoane nu poate descompune eficient acetaldehida, un produs rezultat din metabolizarea alcoolului, scrie bzi.ro. Ca urmare, aceasta se acumulează în corp.

 TESTUL BĂUTORILOR: Află ce fel de consumator de alcool eşti

 Dar această reacţie la alcool este asociată şi cu un risc pentru sănătate: persoanele care se înroşesc la faţă cand beau alcool prezintă un risc mai mare de a dezvolta hipertensiune arterială, au descoperit cercetătorii de la Universitatea Naţională Chungnam, din Daejeon, Coreea de Sud.

  Ei au studiat 1.763 de bărbaţi coreeni, dintre care 527 prezentau reacţia de înroşire a feţei asociat cu consumul de alcool, 948 nu prezentau această reacţie şi 288 nu consumau alcool.

 Dintre cei care se înroşeau la faţă cand beau, aceia care consumau mai mult de 4 băuturi alcoolice pe săptămană aveau un risc de hipertensiune de două ori mai mare decat cei care nu beau alcool; în schimb, cei care nu se înroşeau cand beau prezentau un risc crescut de hipertensiune doar cand beau mai mult de 8 băuturi alcoolice pe săptămană.

 Cu alte cuvinte, cei care se înroşeau cand beau aveau un risc crescut de a dezvolta hipertensiune arterială la niveluri de consum mai mici decat cei ce nu aveau reacţia de înroşire a feţei. Rezultatele au fost publicate în jurnalul Alcoholism: Clinical & Experimental Research.

 Consumul excesiv de alcool este un factor de risc binecunoscut pentru apariţia hipertensiunii arteriale, iar aceste noi descoperiri sugerează că persoanele care prezintă reacţia de înroşire a feţei au un risc mai mare, chiar dacă beau mai puţin comparativ cu cei care nu prezintă acestă reacţie la alcool.

 După opinia autorilor articolului, „medicii ar trebui să ia în considerare reacţia pacienţilor la alcool atunci cand evaluează riscul acestora de a face hipertensiune.”

 


Distribuie
..