Mâncăruri cu pere, culmea rafinamentului

Distribuie

Gustul mâncărurilor cu pere nu are egal. Fie că le combini cu carne şi brânzeturi ori le strecori în aluaturi pufoase, rezultatul va fi delicios. Reţetele pe care ţi le oferim azi sunt rafinate, dar departe de a fi grele. Singurul lucru important de care trebuie să ţii cont e să cumperi pere coapte, moi şi zemoase. Dacă sunt tari când le iei din piaţă ori de la magazin, lasă-le câteva zile în cămară înainte de a le găti

Pandişpan

Ingrediente: 6 ouă, 300 g zahăr, 100 g unt, 350 g făină, două linguri de cacao, 20 g praf de copt, o esenţă de vanilie, 3 pere coapte, un praf de scorţişoară, zahăr pudră.

Preparare: se mixează ouăle cu zahărul 3-5 minute, până îşi dublează volumul. Se topeşte untul şi se adaugă (călduţ) peste compoziţia de ouă, apoi se pune esenţa de vanilie. Se amestecă totul foarte bine. Praful de copt, cacaua şi făina se amestecă şi se cern apoi treptat peste ouă, amestecând, ca să nu se adune cocoloaşe. Se tapetează o formă rotundă cu hârtie de copt şi se toarnă o parte din compoziţie. Se spală perele şi se pun din loc în loc în formă, apoi se pudrează cu scorţişoară şi se completează cu restul de compoziţie (codiţele trebuie să rămână afară). Se coace în cuptorul preîncălzit la 200 de grade cam 45-60 de minute, până ce trece testul scobitorii. Se pudrează înainte de servire.

Aperitiv

Ingrediente: 6 felii de prosciutto, două pere mari, 100 g brânză cu mucegai, o mână de rucola.

Preparare: se spală perele şi se taie felii. Se scoate cotorul, iar în scobitură se pune o bucăţică de brânză. Apoi, fiecare felie de pară se înveleşte în prosciutto. Se aşază pe farfurie şi se presară rucola.

Crumble

Ingrediente: 6 pere coapte, 200 g unt, 140 g zahăr, zeama şi coaja rasă de la o lămâie, 100 g făină, 100 g fulgi de ovăz.

Preparare: se pun într-o tigaie 100 g unt (la temperatura camerei), perele curăţate şi tăiate pe lungime, 80 g zahăr, zeama şi coaja de lămâie. Se călesc fructele la foc mic pentru 10 minute, cât să se înmoaie puţin, dar să-şi păstreze forma. Separat, se prepară crusta sfărâmicioasă astfel: se pun într-un vas făina, fulgii de ovăz, restul de unt (rece, de această dată) tăiat cubuleţe şi restul de zahăr. Se amestecă până se omogenizează şi capătă o textură sfărâmicioasă. Într-un vas termorezistent se pun fructele călite, iar peste ele se presară uniform aluatul sfărâmicios. Se bagă în cuptorul preîncălzit la 180 de grade pentru 40-45 de minute sau până când crusta capătă o culoare maronie.

Ştrudel

Ingrediente: aluat – 400 g făină, un praf de sare, 200 g margarină, 50 ml apă minerală, puţin ulei; umplutură – 1 kg de pere, 200 g zahăr, 300 g nucă pisată (nu măcinată!), 100 g stafide, coajă de lămâie, un plic de zahăr vanilat.

Preparare: se cerne făina şi se adaugă margarina topită şi răcită, apa minerală şi sarea. Se amestecă până se obţine un aluat uşor de modelat, dar nelipicios. Se dă la rece. Perele curăţate se taie cubuleţe, se amestecă bine cu zahărul şi cu zahărul vanilat şi se călesc la foc mic. După ce se răcesc, se adaugă nucile, stafidele şi coaja de lămâie şi se amestecă. Se întinde aluatul într-o foaie foarte subţire, se unge cu ulei şi se toarnă umplutura. Se rulează, se pune sulul în tavă, pe hârtie de copt, şi se bagă în cuptor. Se coace în cuptorul încins la 190 de grade până se rumeneşte. Se pudrează cu zahăr înainte de servire.

Salată

Ingrediente: două pere, un pumn de miez de nucă, câteva frunze de salată amestec (salată verde, rucola, varză), 100 g brânză cu mucegai, 3 linguri de unt, două linguri de zahăr brun, 3 linguri de oţet de vin alb.

Preparare: se topeşte untul într-o tigaie, se adaugă zahărul şi oţetul, apoi perele tăiate în jumătăţi şi curăţate de cotor şi nucile. Se lasă pe foc câteva minute, până se înmoaie perele. Între timp, se taie brânza cubuleţe. Se pun pe un platou frunze de salată, se aşază apoi perele şi nucile şi se toarnă deasupra sosul din tigaie. La final se adaugă brânza.

Tartă

Ingrediente: blat – 200 g făină, 125 g unt, 75 g zahăr; umplutură – două ouă, 3-4 linguri de zahăr, două linguri de făină, un plic de zahăr vanilat, 4 pere mari.

Preparare: pentru blat, se pun toate ingredientele în robotul de bucătărie. În două minute, compoziţia se leagă şi se obţine un aluat tare. Se înveleşte în folie şi se dă la rece. Pentru umplutură, albuşurile se bat cu zahărul până se obţine o spumă. Se adaugă gălbenuşurile, zahărul vanilat şi făina şi se amestecă. Se tapetează o formă rotundă cu pereţi detaşabili şi se întinde aluatul, urcând 3-4 cm pe pereţii vasului. Se toarnă umplutura, iar deasupra se aranjează perele curăţate şi tăiate felii. Se bagă la cuptor, la foc tare primele 20 de minute, apoi la foc domol până se rumeneşte. Se serveşte rece.

Pulpe de raţă

Ingrediente: patru pulpe de raţă, două linguri de ulei, sare, piper, un litru de vin roşu, o mână de merişoare, 100 g zahăr, 2-3 cuişoare, un baton de scorţişoară, 4 pere.

Preparare: pulpele se condimentează cu sare şi piper, se călesc în ulei şi se bagă în cuptor până se rumenesc. Perele se decojesc, se taie felii şi se fierb în vin roşu îndulcit cu zahăr şi aromatizat cu scorţişoară şi cuişoare. Spre final, se adaugă merişoarele. Se scot pulpele din cuptor şi se servesc cu perele fierte şi cu sosul de vin.

Fructe în sirop

Ingrediente: 3 ceşti de apă, o ceaşcă de zahăr brun, un baton de scorţişoară, 3 pere mari, o steluţă de anason, două batoane de vanilie.

Preparare: apa, zahărul şi scorţişoara se pun într- o oală şi se ţin pe foc până se topeşte zahărul. Se adaugă anasonul stelat şi vanilia, apoi perele curăţate. Se acoperă oala şi se lasă aşa cam 15 minute (perele se întorc din când în când). După ce s-au înmuiat, se scot pe un platou şi se dă focul mai tare, pentru ca siropul în care au fiert fructele să se îngroaşe. Durează cam 5-10 minute. Când e gata, se toarnă peste pere.

libertatea.ro


Distribuie
..