MÂNCAREA PICANTĂ: pro şi contra

Distribuie

Faci cele mai iuţi penne arrabiata, ai pune ardei iute peste orice găteşti şi adori bucătaria mexicană? Mâncarea picantă aduce o mulţime de beneficii însă e bine să nu faci excese. Iată câteva argumente pro şi contra de care să ţii cont.

MÂNCAREA PICANTĂ: PRO ŞI CONTRA

Faci cele mai iuţi penne arrabiata, ai pune ardei iute peste orice găteşti şi adori bucătaria mexicană? Mâncarea picantă aduce o mulţime de beneficii însă e bine să nu faci excese. Iată câteva argumente pro şi contra de care să ţii cont.

 

Uneori, în special în sezonul rece, am mânca ceva condimentat! Alimentele picante ne fac bine, dar doar daca le consumăm moderat, aşa că ţi-am pregătit câteva argumente pe care e bine să le iei în considerare.

MÂNCAREA PICANTĂ: ARGUMENTE PRO

Da, mâncarea picantă te poate ajuta să scapi de kilogramele în plus! Nu este doar un mit: studiile recente au arătat că ardeii iuţi conţin capsaicină, o substanţă care acceleeaza metabolismul – ea stimulează temperatura corpului, accelereaza ritmul cardiac ţi ajutî organismul sî ardă mai repede caloriile.

Alimentele picante îmbunăţesc circulaţia sangvină. Acea senzaţie de căldură pe care o resimţi atunci când mănânci ceva picant se datorează faptului ca vasele de sange se dilată, fluxul sanguin creşte iar activitatea inimii este intensificată. Mai mult, ardeii iuţi conţin cantităţi importante de vitamina A şi C, care ajută la consolidarea pereţilor vaselor de sânge dar şi la stimularea capacităţii organismului de a dizolva cheagurile de sânge.

De asemenea, alimentele picante simulează secreţia sucului gastric şi susţin calitatea mucoasei acestuia. Iar aceeaşi capsaicină din ardeii iuţi luptă împotriva bacteriilor din sistemul digestiv.

In sezonul rece, alimentele picante te pot ajuta să lupţi împotriva răcelii, gripei sau sinuzitei. Capsaicina stimulează transpiraţia şi ajută la desfundarea nasului şi la ameliorarea disconfortului cauzat de gripă şi răceală.

Şi poate unul dintre cele mai importante beneficii pe care le poate aduce acest tip de alimente: ele luptă împotriva stresului, datorită nivelului crescut de endorfine şi serotonină.

MÂNCAREA PICANTĂ: ARGUMENTE CONTRA

E drept că în majoritatea cazurilor mâncarea picantă ajută la buna funcţionare a sistemului digestiv însă dacă te confrunţi cu un stomac ceva mai sensibil sau daca suferi de sindromul colonului iritabil mâncarea picantă nu va face altceva decît să agraveze problemele. Aşa cum spuneam mai sus alimentele picante stimulează producerea sucurilor gastrice iar dacă asta vine pe fondul unei sensibilităţi stomacale, atunci te poţi confunta cu o indigestie. Iar în unele cazuri mâncarea picantă poate determina inflamarea ţesuturilor stomacului şi poate conduce chiar la gastrită.

Ea poate de asemenea fi vinovată pentru respiraţia urât mirositoare. Gândeşte-te doar la ceapă şi usturoi, două dintre ingredientele cele mai des folosite în prepararea mâncărurilor picante.

Şi nu în ultimul rând, există unele studii care arată că un consum excesiv de alimente şi produse iuţi poate afecta papilele gustative. De aceea e important să consumi cu moderaţie preparatele picante şi să le asociezi unei diete echilibrate, bogate în fructe şi legume proaspete care să restabilească echilibrul.


Distribuie