Mănânci cartofi prăjiţi mai des decât o dată pe săptămână? Trebuie să afli ASTA

Distribuie

Persoanele care consumă mâncare prăjită mai mult de o dată pe săptămână se expun de trei ori mai mult riscului de a se îmbolnăvi de un anumit tip de cancer.

Aceasta concluzie vine după un studiu recent care arată că produsele de tip fast-food precum cartofii prăjiţi, puiul prăjit şi gogoşile joacă un rol semnificativ în dezvoltarea unor forme agresive şi periculoase ale acestei boli.

Deşi alte studii au sugerat că o dietă care conţine prăjeli nu poate afecta probabilitatea că un bărbat să se îmbolnăvească de cancer de prostată, această cercetare este prima care evidenţiază pericolul pe care îl reprezintă mâncarea prăjită, scrie cancan.ro.

Rezultatele publicate în jurnalul The Prostate arată că obiceiul de a lua gustări formate din mâncăruri prăjite mai mult de o dată pe săptămână duce la creşterea riscului de apariţie a cancerului cu o proporţie între 30 şi 37 la sută, comparativ cu situaţiile în care acest tip de mâncare este consumat mai puţin de o dată pe lună.
Riscurile apariţiei cancerului de prostată cresc odată cu vârsta şi sunt legate şi de elementele genetice, bărbaţii peste 50 de ani fiind mai predispuşi spre a dezvolta o tumoare.

Experţii de la Centrul de cercetare a cancerului Fred Hutchinson din Seattle au analizat datele furnizate de două studii la care au participat 1.549 de bărbaţi diagnosticaţi cu cancer de prostată şi alţi 1.492 de bărbaţi de vârsta apropiată cu o stare de sănătate bună.

După ce participanţii, cu vârste cuprinse între 35 şi 74 de ani, au completat chestionare detaliate despre obiceiurile lor alimentare, specialiştii au luat în considerare şi alţi factori care ar putea influenţa probabilitatea de a se îmbolnăvi de cancer de prostată: greutatea, vârsta, istoricul familiei în privinţa bolii şi contextul rasial.

Aceştia au putut apoi identifica nivelul la care consumul de cartofi prăjiţi, carne de pui şi gogoşi cel puţin o dată pe săptămână afectează riscul de cancer.


Distribuie