Învaţă să mănânci CORECT

Distribuie

Să mâncăm echilibrat şi în mod corect este primordial pentru sănătatea organismului. Alimentaţia noastră este principalul furnizor de energie şi resurse necesare pentru funcţionarea creierului, a muşchilor şi a celulelor. Carenţele vitaminice pot pune serios în pericol echilibrul alimentar.

Paşi esenţiali în modul de hrănire

Nu mânca niciodată în picioare, ci aşezată corespunzător la masă.

Senzaţia de balonare îţi creează adesea disconfort abdominal şi o stare generală proastă? Poate fi un semn că greşeşti în modul în care obişnuieşti să-ţi iei masa. Odată ce ai terminat de mâncat, stomacul tău nu trebuie să fie perfect plin, notează sanatate.acasa.ro. Obişnuieşte-te să mănânci întotdeauna aşezat, încet şi niciodată până la refuz; creierul are nevoie de 20 de minute pentru a trimite semnalul „nu mai îmi este foame”.

Realizează când porţiile de mâncare sunt prea mari

Mărimea porţiilor de mâncare s-au dublat în ultimii 50 de ani. Nu uita că stomacul este de mărimea unui pumn, care se poate însă întinde. Deci nu te aştepta să nu suferi dacă nu vei ţine cont de acest criteriu şi vei tripla cantitatea pe care trebuie să o mănânci în mod obişnuit.

Dacă obişnuieşti să mănânci cantităţi mici de mâncare stomacul nu se va întinde. Poţi să pui în aplicare această recomandare mâncând numai porţii mici de mâncare şi să-ţi acorzi pentru luarea mesei 10-20 de minute, timp în care creierul să transmită senzaţia de saţietate.

Alege alimente sănătoase uşor de servit

Alimentele care se servesc uşor permit persoanelor cu un mod de viaţă trepidant să aibă un regim alimentar nutritiv sănătos. Pentru a lua o masă sănătoasă, chiar şi într-un ritm mai alert încearcă să consumi: salate preparate, legume boabe din conserve, pui la rotişor (evită însă pielea), brânzeturi şi iaurturi.

Alege preparate sănătoase dacă mănânci în oraş

În momentul în care eşti nevoit să mănânci în oraş, la restaurant sau fast-food încearcă să faci alegerile cele mai potrivite: cartofi copţi aromatizaţi cu diverse ierburi; salate cu carne de pui la grătar ; bruschete cu roşii; friptură garnisită cu legume naturale şi cu verdeaţă, evitând sosurile grase cu maioneză sau unt.

Mizează pe fier şi vitamina C în alimentaţia ta

Un aport suficient în fier este deosebit de important pentru organism, mai ales pentru femei. O carenţă în fier poate duce la apariţia oboselii şi mai grav a anemiei feriprive. Carnea roşie nu este numai sursa principală de fier, însă absorbţia acestui mineral se face mult mai uşor. Alte alimente bogate în fier sunt: cerealele îmbogăţite cu minerale, fructele uscate, legumele cu frunze verzi, fasole.

Este de asemenea de preferat să se consume alimente bogate în fier cu un aliment bogat în vitamina C care favorizează absorbţia fierului în corp. Optează deci pentru un suc de portocale, kiwi sau căpşuni.

Menţine-ţi echilibrul hidric

Necesarul zilnic de lichide creşte proporţional cu ritmul de viaţă şi activitatea fizică depusă. De cele mai multe ori, persoana deshidratată resimte o senzaţie de oboseală puternică. Încearcă să bei aproximativ 6-8 pahare de apă pe zi sau alte lichide de genul: ceai, suc de fructe, compoturi, supe foarte lichide. Încearcă să limitezi aportul în cofeină şi să nu bei mai mult de două ceşti pe zi.

Ţine cont de mici reguli în ceea ce priveşte masă

Evită să sari peste mesele principale;

Când ai timp pregăteşte-ţi chiar tu mâncarea. Este modalitatea cea mai sigură de a mânca sănătos, deoarece vei prepara doar cu alimente atent alese, în cantităţile pe care le doreşti;

Încearcă să prepari cel puţin o reţetă nouă pe săptămână care să nu implice folosirea alimentelor grase sau prăjirea în ulei;

Introdu în alimentaţia ta cât mai multe legume verzi şi fructe proaspete;

Mergi mai degrabă în piaţă şi cumpără produse proaspete decât să optezi pentru varianta congelată, fie că este vorba de legume, fructe sau peşte.


Distribuie
..