Frigiderul, prieten sau duşman? Ce alimente se alterează dacă le ţii la rece

Distribuie

Mama mea ţine roşiile în frigider, ca să nu se înmoaie, spune ea. Colega mea o ţine una şi bună: cafeaua se păstrează în cele mai bune condiţii în congelator. Eu depozitez pâinea în cutia pentru legume. Cine greşeşte şi cine procedează corect? Iată ce ne spun nutriţioniştii pe această temă.

Roşiile

Aceste fructe (considerate în mod greşit legume) continuă să se coacă după ce au fost culese de pe vrej. Or, dacă tu le bagi în frigider, acest proces este înterurpt, fibrele se descompun, iar tomatele îşi pierd şi savoarea, şi calităţile nutritive, scrie  libertatea.ro.

Păstrează-le pentru câteva zile într-un loc mai răcoros – în debara, pe pervazul geamului etc.

Ceapa

Ţinută în frigider, suferă acelaşi proces de degradare ca şi cartofii: se înmoaie şi mucegăieşte. Şi ea trebuie depozitată în- tr-un coş sau o cutie din carton ori lemn, într- un loc uscat, rece şi întunecos (această ultimă cerinţă se poate îndeplini acoperind cutia cu un ziar).

Atenţie, ceapa şi cartofii nu fac casă bună împreună: dacă stau alături, se alterează rapid.

Cartofii

Amidonul din cartofi se transformă mai repede în zahăr în condiţiile din frigider, iar zahărul – se ştie – ne ajută să luăm în greutate. În plus, cartofii vor putrezi stând mai mult timp la rece.

Ţine-i într-o pungă din hârtie, la răcoare şi întuneric.

Usturoiul

Îl scoţi din frigider şi vrei să-l cureţi. Mai întâi vezi că a înmugurit – ce bine, o să mâncaţi usturoi verde! -, apoi constaţi că nu mai ai ce alege din el: căţeii sunt moi, au o textură ca de cauciuc şi îşi face apariţia mucegaiul.

Pe viitor, păstrează- i în aceleaşi condiţii ca şi ceapa şi cartofii: răcoare, întuneric, atmosferă uscată.

Pâinea

În frigider se umezeşte, se acreşte şi mucegăieşte, dacă nu ai împachetat-o bine. Iar dacă ai luat această măsură de siguranţă, obţii rezultatul contrar: o pâine uscată.

Păstrează pâinea în bucătărie sau în debara, în ambalajul ei original sau într-o pungă din plastic închisă la gură. Dacă este caldă, ţine-o înfăşurată într- un şervet curat, până când se răceşte.

Cafeaua

Pe lângă faptul că îşi pierde aroma, din cauza umezelii din frigider, mai şi atrage mirosul alimentelor învecinate.

Dacă ai desfăcut ambalajul, ca să prepari câteva cafeluţe, închide-l la loc, etanş, şi ţine-l în dulapul de bucătărie, dacă acesta e amplasat într-o zonă cu aer uscat.

Mierea

Condiţiile din frigider – umiditate şi temperatură scăzută – grăbesc procesul de cristalizare a mierii. Nu ai de ce să o ţii la rece – concentraţia de zahăr şi PH-ul acid anulează orice risc de alterare.

Borcanul închis ermetic rămâne cea mai bună variantă de păstrare a mierii, la temperatura camerei.

Uleiul de măsline

Vei fi surprins să constaţi că, la cele 4-5 grade din frigider, acest ulei se solidifică. Şi va trebui să aştepţi să “se topească”, pentru a-l folosi.

Păstrat la temperatura camerei, nu există nici un risc să se altereze.

Bananele

Cine a crezut că frigiderul le păstrează prospeţimea s-a lămurit de contrariu: coaja bananelor s-a înnegrit, iar miezul a devenit apos.

Ţinute la temperatura din bucătărie sau, şi mai bine, lângă fereastră, bananele rezistă una-două zile. Fiind un fruct foarte sensibil, trebuie consumate cât mai repede.


Distribuie