Descoperire ŞOC: Ceaiurile din plante sunt DĂUNĂTOARE sănătăţii

Distribuie

Ceaiurile din plante sunt privite ca având puteri vindecătoare şi sunt considerate drept o metodă naturistă de tratare a multor afecţiuni. Un studiu recent, realizat de Institutul federal pentru evaluarea riscurilor din Berlin, a detectat însă o concentraţie extrem de ridicată de alcaloizi de pirolizidină în multe sortimente de astfel de plante, fapt care le face de-a dreptul dăunătoare pentru sănătate.

Ceaiurile din plante sunt puternic asociate cu concepte de genul „curativ”, „vindecare”, „sănătate”. Internetul abundă în recomandări privind modalităţile de colectare a plantelor curative, precum şi în reţete de ceaiuri şi infuzii pentru diverse boli şi afecţiuni. În acest context, sună de-a dreptul alarmant avertismentul Institutului Federal din Berlin pentru evaluarea riscurilor din cadrul Ministerului pentru Protecţia Consumatorului, Alimentaţiei şi Agriculturii din Germania.

Institutul a raportat că au fost supuse testelor peste 220 de sortimente de ceaiuri de plante disponibile în comerţ şi în multe dintre acestea s-a descoperit un nivel neaşteptat de mare de alcaloizi de pirolizidină. Acesta este un grup de compuşi chimici de origine vegetală, cu proprietăţi cancerigene.

Alcaloizii de pirolizidină sunt sintetizaţi de multe plante ca mod de apărare împotriva dăunătorilor. Prin eficienta, adica prin toxicitate, unele dintre aceste substante depasesc de departe toate pesticidele produse artificial.

În total, oamenii de ştiinţă au inregistrat mai mult de 500 de alcaloizi de pirolizidina în peste 6.000 de specii de plante.

Un exemplu tipic de astfel de plante este limba mielului, spune Till Beuerle, cercetător la Institutul de Biologie Farmaceutică de pe lânga Universitatea tehnică Braunschweig. „Limba mielului – Borago officinalis

Printre cele mai răspândite plante cu un conţinut ridicat de alcaloizi de pirolizidină se numără cruciuliţa, tataneasa, podbalul etc. Chiar dacă majoritatea dintre ele nu sunt utilizate direct în bucătărie, oricum constituie un pericol pentru om, apreciază experţii germani.


Distribuie
..