Declanşează operaţiunea ”Mirodenii la ghiveci”! Nu mai bate drumul la piaţă pentru pătrunjel, busuioc şi oregano

Distribuie

O jardinieră sau câteva ghivece, o pungă cu pământ de flori (sau pământ simplu, din grădină), câteva pliculeţe de seminţe şi câteva minute din viaţa ta – atât te costă minigrădina cu verdeţuri proaspete care, în circa o lună de zile, te va scuti de drumurile la piaţă.  

Specialistul nostru, dr. ing. horticultor Eugenia Niţă (foto), de la Grădina Botanică Bucureşti, te ghidează pas cu pas.

eugenia-nita.jpg

  1. Verifică dacă ghivecele sau jardinierele au orificii de scurgere bune – pământul nu trebuie să reţină apa prea mult timp, pentru ca rădăcinile să nu putrezească.
  2. Pune pământ până aproape de buza vaselor.
  3. Împrăştie seminţele cât mai uniform, apoi acoperă-le cu un strat fin de pământ.
  4. Udă cu o stropitoare cu sită fină (ca să nu ”zboare” seminţele din ghivece).
  5. Dacă plantele cresc prea dese, este bine să le răreşti; momentul potrivit este atunci când au câte minimum patru frunzuliţe.

La ce sunt bune cele mai comune

Busuioc

Busuiocul alimentar este o rudă cu busuiocul ”de dus la biserică”; este folosit şi în bucătărie, şi ca plantă medicinală: ceaiul de busuioc este bun pentru combaterea balonărilor şi a răcelii.

busuioc

Cimbru

Are o aromă superbă, dar… când este prea puternică, ar trebui să-ţi dea de gândit. Vorbim aici despre mezelurile pe care le cumperi – producătorii mai ”isteţi” toarnă cimbru cu nemiluita, pentru a masca gustul şi mirosul cărnii alterate.

cimbru

Leuştean

Tocat proaspăt şi presărat în farfurie, este detaliul final al oricărei ciorbe care se respectă. Dar este recomandat, sub formă de ceai, şi în curele de slăbit.

Mărar

Mirodenie tradiţională, a făcut carieră şi în cosmetică: infuzia cu seminţe de mărar ajută la albirea tenului.

Oregano

Dă gust rafinat verezei cu carne, salatei de roşii, peştelui, pastelor, pizzei.

oregano

Pătrunjel

Conţine o doză de vitamina C care îl recomandă drept unul din cele mai sănătoase condimente. Consumat crud, are proprietăţi antitumorale – spun cercetătorii.

Măghiran

Pentru a-i păstra aroma, pune-l direct în farfurie (prin fierbere îşi pierde parfumul). Ia în calcul şi un ceai de măghiran, când simţi nevoia să te relaxezi, să uiţi de rele.

maghiran

libertatea.ro.


Distribuie
..