DE PAŞTI! Încondeiază ouăle din marmură aurie (FOTO)
O adevărată comoară a culturii populare bucovinene, meşteşugul încondeierii ouălor este strâns legată de arta broderiei şi a decorurilor care se găsesc pe costumele naţionale. Toate aceste arte transformă un lucru obişnuit într-un lucru deosebit de frumos. Pentru a da culoare sărbătorii de Paşti, apelează la creativitate şi încondeiază ouăle în mod inedit.
Vei avea nevoie de:
– Ouă de găină;
– Scobitori;
– Un set de coloranţi alimentari;
– Oţet alb;
– Borcane de sticlă în care să poţi muia ouăle;
– Olingură de metal;
– Folie metalică de culoare aurie;
– Burete sau foaie de spumă;
– Suc de usturoi cu proprietăţi lipiciase sau sirop din zahăr;
Cum pepari?
1. Fierbe ouăle şi vopseşte-le cu coloranţi obişnuiţi pentru ouă.
2. După colorare, agaţă ouăle pe scobitori înfipţi în burete sau foaie de spumă.
3. După ce s-au uscat, aplică pe ouă cu o periuţă sucul de usturoi în mod haotic.
4. Aplică imediat folia din metal, presând ouăle uşor cu buretele.
5. Pe final, cojeşte folia din locurile unde nu ai aplicat sucul.
Iată secretul pentru care ouăle de Paşti vor decora masa şi vor fi nu doar frumoase, dar şi comestibile.