De ce sunt CIUPERCILE super-alimente

Distribuie

Tot mai multe cercetări arată că ciupercile ar putea lejer intra în categoria super-alimentelor, alături de broccoli şi afine. Principalele lor beneficii sunt reducerea riscului de boli de inimă şi cancer.

Ciupercile importante surse de fibre, vitamine şi minerale

Ciupercile pot părea banale, dar sunt într-adevăr super-alimente. Asta pentru că nu conţin nici un fel de grăsime, zahăr ori sare şi sunt o sursă valoroasă de fibre şi vitamine B: vitamina B1, riboflavină (B2), niacin (B3), piridoxina (B6) si folacin (acid folic).

Ciupercile conţin şi minerale esenţiale, dintre care potasiu, cupru, fier şi fosfor. Dar cel mai semnificativ este seleniul, care nu se găseşte în prea multe fructe sau legume. Cu mai mult de 90% conţinut de apă, adăugarea ciupercilor la mesele tale zilnice te poate face să te simţi sătulă fără să creşti conţinutul caloric.

De asemenea, s-a descoperit ca antiviralele active compuse din lentinan, prezente în ciupercile Shitake întăresc sistemul imunitar. Acestea pot ajuta şi la scăderea colesterolului din sânge şi la reducerea efectele dăunătoare ale grăsimilor saturate.

Pe de altă parte, ciupercile Maitake sunt o sursă bogată de beta-glucan, care are potenţiale efecte anti-tumorale. Chiar şi în cantităţi mici, ciupercile urechi de lemn pot subţia sângele, ajutând la prevenirea bolilor cardiace şi a accidentelor vascular celebrale.

Ciupercile sunt bogate în antioxidanţi

Banalele ciuperci Champignon ar putea aduce, la rândul lor, semnificative beneficii sănătăţii. Cercetătorii de la Universitatea din Pennsylvania au descoperit că doar câteva ciuperci au de 12 ori mai multă cantitate de L-Ergothioneine, un puternic antioxidant, decât germenii de grâu şi de patru ori mai mult decât ficatul de pui, considerate până acum ca fiind cele mai importante surse.

L-Ergothioneine are efect asupra substanţelor instabile care atacă permanent şi vătămează membranele celulelor, cunoscute ca radicali liberi şi protejează ADN-ul organismului de alte daune.

În acelaşi timp, Universitatea Hanyang din Coreea de Sud a descoperit că ciupercile pot scădea riscul de cancer la sân. Deşi există foarte multe tipuri de ciuperci, dintre care mai mult de 2500 cresc în sălbăticie, până acum cercetările s-au concentrat pe soiurile exotice.

Uşor de găsit şi de gătit

Ciupercile sunt la îndemâna fiecăreia dintre noi ca să le putem adăuga în aşa-numitul curcubeu al alimentelor pe care suntem sfătuite să îl consumăm zilnic. Şi asta pentru că din fructe şi legume trebuie să obţinem gama completă de beneficii nutritive de care are nevoie organismul nostru.

Şi pentru că ciupercile tocmai au fost decretate ca super-alimente, poate ar trebui să le acordăm mai multă atenţie.

csid.ro.


Distribuie
..