De ce să NU foloseşti pelicula de aluminiu la gătit

Distribuie

Obişnuieşti să înăbuşi în folie fripturile sau legumele la cuptor? Îţi împachetezi sandvişurile în folie de aluminiu sau foloseşti aceeaşi tigaie de aluminiu de câţiva ani buni? Există riscul că o parte din particulele din acest metal să se transfere în mâncare.

Multă lume foloseşte folia de aluminiu în bucătărie: de la împachetearea mâncărurilor până la prepararea lor. Deşi este uşor de folosit şi eficientă, nu este, însă, întotdeauna cea mai bună soluţie pentru organism. Acelaşi lucru se poate spune şi despre tigăile sau oalele din aluminiu. Sunt o variantă ieftină şi uşor de mânuit, dar nu foarte sănătoasă, spun studiile.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii o persoană de greutate medie poate îngera prin hrană până la 50mg de aluminiu pe zi fără să existe pericole pentru sănătate. Practic, organsimul uman poate tolera 1mg de aluminiu pe kg/corp, până când acesta începe să aibă efecte adverse.

Un studiu publicat în International Journal of Electrochemical Science, în 2012, descoperea că prin gătirea alimentelor în folie de aluminiu creşte riscul apariţiei osteoporozei şi bolii Alzheimer. În funcţie de felul şi temperaturile la care este gătită mâncarea cantitatea de aluminiu pe care o putem consuma poate ajunge până la 139,2 mg, mai arată studiul.

Când aluminiul este ţinut la rece şi nu este expus temperaturilor ridicate transferul de particule de aluminiu din folie către mâncare este minim. În schimb, studiul arată că ingredientele gătite în folie de aluminiu la temperaturi peste 150C duce la un transfer uriaş de aluminiu către mâncare. În cazul cărnurilor roşii transferul este 378%, în timp ce în cazul carnurilor de pasăre trasnferul este de 215%, au descoperit cercetătorii.

În plus, alimentele acide (cum sunt roşiile, lămâile, oţetul) preiau şi mai mult din aluminiul din folie. De exemplu, în cazul roşiilor trasferul este de 3-6mg/100g produs dacă acesta este gătit în aluminiu.

Acesta nu este singurul studiu care leagă boala Alzheimer de prezenţa aluminiului în corp, îngerat prin mâncare. La sfârşitul anilor ’90 cercetătorii unei Universitati din New York veneau cu aceleaşi rezultate, analizând consumul de aluminiu din alimentele cu aditivi.

Cum să eviţi pericolul? 

Evită să gateşti mâncarea, mai ales ingredientele acide, în recipiente de aluminiu şi nu o înveli în folie dacă ştii că o vei expune la temperaturi mari.

Nu lasă mâncarea de pe o zi pe alta în recipente sau în folie de aluminiu.

Pentru fripturi perfecte, foloseşte vase de copt ceramice cu capac ceramic, marinează cărnurile înainte ca să se fragezească mai uşor sau bazează-te pe tehnica en papillote.

foodstory.ro


Distribuie
..