CURIOZITĂŢI pe care nu le ştiai despre bucatele tale preferate

Distribuie

Stiţi cine a inventat aparatul pentru făcut vată pe băţ sau de unde provine denumirea celebrului baton Snickers? Află mai jos multe curiozităţi despre mâncărurile şi băuturile tale preferate.

1. Fanta a fost inventată în Germania nazistă. Când Coca-Cola a oprit exportul „siropului” său secret către Germania în timpul Celui de-al Doilea Război Mondial, CEO-ul companiei, Max Keith, a găsit soluţia de a realiza o nouă băutură pentru piaţa germană, respectiv Fanta, scrie mediafax.ro.

2. 7UP conţinea iniţial un inhibator pe bază de litiu, care putea regla starea de spirit a consumatorului. Acesta făcea parte din reţeta originală a băuturii, de la sfârşitul secolului 19 şi începutul secolului 20. 

3. Un dentist a inventat aparatul pentru făcut vată pe băţ. Acesta este William J. Morrison, fost preşedinte al Tennessee State Dental Association. 

4. Batonalele Snickers au primit denumirea după un cal. Fondatorii companiei Mars Inc., familia Mars, au introdus pe piaţă faimosul baton cu ciocolată în 1930 şi l-au botezat după numele calului lor favorit, Snickers. 

5. Fulgii cu ciocolată au fost create din greşeală. Ruth Graves Wakefield şi soţul ei conduceau Toll House Inn din Massachusetts, unde ea gătea pentru oaspeţi. Într-o zi, în timp ce făcea prăjituri, a rămas fără ciocolata pe care o folosea de obicei şi a decis să folosească ciocolată semi-dulce. Spre surprinderea ei, aceasta din urmă nu s-a topit complet, iar prăjiturile au fost foarte apreciate de oaspeţi şi de multe generaţii de americani care au urmat. 

6. Coca-Cola conţinea cocaină în reţeta originală. Aceasta a fost înlăturată din componenţa băuturii în 1903. 

7. Îngheţata pe băţ este rezultatul greşelii unui copil. Frank Epperson, de 11 ani, a lăsat în ger un băţ într-un un amestec de zahăr-pudră şi apă, iar a doua zi când a ieşit afară a găsit „desertul” care avea să devină popular în lumea întreagă. 

8. Un bucătar absent a inventat nachos. Ignacio Anaya, poreclit Nacho, care deţinea un restaurant mexican, a trebuit să improvizeze când soţiile unor militari au venit la localul său în timp ce el era plecat, aşa că a inventat ceea ce azi numim nachos. 

9. Chips-urile sunt creaţia unui bucătar nervos. Un client al restaurantului newyorkez Saratoga Springs ar fi trimis înapoi cartofii comandaţi pentru că erau prea groşi. Nervos, bucătarul i-a tăiat foarte subţiri şi i-a sărat foarte mult. Spre surprinderea sa, clientul i-a apreciat, iar chips-urile au intrat în meniu.

10. Covrigeii au origini divine. Aceştia au fost creaţi prima dată la începutul secolului 17, de călugarii francezi şi italieni, care i-au făcut în aşa fel încât să semene cu braţele unui copil care se roagă. 

11. Antonio Lopez de Santa Anna a fost preşedintele Mexicului, iar în cele din urmă a fost exilat, dar a încercat să strângă fonduri pentru a se întoarce din vânzarea de chicle (rodul unui copac din America Centrală), ca substitut al cauciucului. Thomas Adams şi fiul său Horatio au observat că îl pot transforma în produs masticabil şi au creat guma de mestecat. 

12. Dr. Pepper a fost personaj real. Charles Alderton, omul care a conceput celebra băutură, a numit-o după tatăl unei fete de care se îndrăgostise, potrivit companiei. 

13. Băutura Gatorade a fost inventată în anii ’60 pentru o anumită echipă de fotbal, Florida Gators, pentru a diminua efectele soarelui puternic asupra jucătorilor în timpul partidelor susţinute în Florida. 


Distribuie
..