Cum îţi distruge mâncarea cuptorul cu MICROUNDE

Distribuie

Producătorii de cuptoare cu microunde susţin că aceste aparate protejează nutrienţii din hrană, dar contrariul se poate vedea chiar şi cu ochiul liber, căci se schimbă textura şi gustul bucatelor încălzite astfel.

Alimentele scoase dintr-un astfel de cuptor capătă un gust uşor „sintetic”, iar mirosul îmbietor pe care îl aveau când abia fuseseră gătite parcă dispare prin minune. Mai mult, conform Care2, o parte destul de mare dintre nutrieti dispare.

Asta nu înseamnă că dacă încalzeşti din când în când ceva la cuptorul cu microunde te vei îmbolnăvi, dar există un pericol în cazul în care îţi găteşti marea majoritate a mâncării în acest fel. Studiile recente arată o diminuare cu 5-40% a mineralelor conţinute, lucru ce se întâmplă şi în cazul proteinelor.

– in 1999, un studiu scandinavian privind sparanghelul gătit astfel arată că multe din vitamine se pierd.

– alte studii au arătat că 60 de secunde de încălzire a usturoiului la cuptorul cu microunde sunt de ajuns pentru a inactiva principalul component din planta, care luptă cu cancerul.

– un studiu publicat în 2003 de Jurnalul de Stiinţa a Alimentelor şi Agriculturii a arătat că broccoli îşi pierde 97% dintre antioxidanti dacă este supus unui proces asemănator. Prin comparaţie, atunci când este fiert, broccoli îşi pierde doar 11% din antioxidanţi. Se observă şi o reducere a compuşilor fenolici, însă conţinutul de minerale rămâne acelaşi.

– nici laptele de mamă nu trebuie încălzit într-un astfel de cuptor, căci sunt distruse cele mai importante elemente şi hrana cu pricină nu mai oferă protecţie pentru bebeluş. În 1992, s-a descoperit că laptele matern îşi pierde anticorpii şi se pot dezvolta în el bacterii periculoase în cazul în care este încălzit într-un asemenea cuptor.

Din moment ce chiar simpla încălzire a alimentelor presupune degradarea acestora, nici nu se pune problema de a găti în acest fel. Încearcă să consumi fructele şi legumele cât mai proaspete cu putinţă, iar dacă vrei să le găteşti într-un fel, alege fierberea sau plita.

Si produsele lactate sunt mai hrănitoare atunci când nu sunt încalzite, iar carnea e ideal să fie folosită în ciorbă sau fripta pe plită sau, cel mult, pe grătar.

sursa:ziare.com


Distribuie
..