Cei care beau LAPTELE CRUD riscă să capete INFECŢII periculoase

Distribuie

Una din şase persoane se îmbolnăveşte după ce consumă lapte crud, adică nepasteurizat sau nefiert, spun cercetătorii de la Departamentul de Sănătate al statului Minnesota, SUA, conform rezultatelor unui studiu întins pe 10 ani, relatează Live Science.

Între anii 2001 şi 2010, cercetătorii au dat peste 530 de cazuri (confirmate de analizele de laborator) de infecţii cu bacterii (Salmonella, E. coli şi Campylobacter) şi de infestări cu paraziţi (criptosporidioză) printre pacienţii din statul Minnesota care au declarat că beau lapte crud.

Laptele crud este laptele netratat termic: nepasteurizat (încălzit pentru a omori microbii şi apoi răcit rapid), ultrapasteurizat (sau UHT – tratat la temperaturi foarte înalte) sau fiert. Primele două metode sunt folosite industrial.

Cercetătorii cred că multe cazuri de infecţii nu sunt declarate şi de aceea nu sunt consemnate. Dar agenţii patogeni din laptele crud pot produce simptome digestive (diaree, crampe abdominale şi vomă) care durează, de obicei, în jur de o săptămână.

Îmbolnăvirile pot să ia forma epidemiilor (mai multe persoane din aceeaşi zonă se îmbolnăvesc într-o perioadă scurtă), dar şi a infecţiilor sporadice, izolate, însă mult mai numeroase, scrie bzi.ro. Autorii studiului recunosc că unele dintre cazurile de infecţii pot să fie cauzate nu de lapte, ci de contactul cu vite infectate. Dar spun că nu există dovezi ştiinţifice care să ateste beneficiile pentru sanatate ale laptelui crud, în ciuda adepţilor acestora care susţin că este mai bun la gust şi mai sănătos.


Distribuie