Cât de PERICULOASE sunt „E-urile” pentru sănătatea noastră şi care sunt coloranţii cei mai DUBIOŞI

Distribuie

Aditivii alimentari sau „E“-urile, aşa cum le spune toată lumea, sunt subiectul unor dezbateri interminabile. Părerile sunt împărţite dar totuşi „E-urile” acumulate în organism sunt cele care provoacă probleme de sănătate pe termen lung.

Aditivii alimentari  se scriu conform normelor europene, cu litera „E“ şi se găsesc pe eticheta produselor alimentare.

De fapt aceleaşi e-uri sunt şi sarea, busuiocul sau cimbrul.

Odată cu dezvoltarea industriei alimentare, conservanţii şi antioxidanţii tradiţionali au fost înlocuiţi cu variante sintetice, mai ieftine şi mai uşor de obţinut.

Aditivii au rolul de a menţine, pe termen mai îndelungat, calitatea şi siguranţa sanitară a produselor.

Aditivii au şi beneficii: previn intoxicaţiile cu toxina bacilului botulinic şi totodată cresc valoarea nutritivă a unui produs, precum vitamina E, adăugată în foarte multe alimente. Nu este de neglijat nici faptul că încetinesc procesul de alterare.

Consumaţi cu măsură, aditivii nu sunt un pericol pentru organism, afirmă experţii. 

Coloranţi alimentari dubioşi

Nutriţioniştii atrag atenţia asupra coloranţilor chimici de sinteză, care intră în compoziţia a foarte multe alimente: E 102 – tartrazina, colorant galben, E 110 – galben-portocaliu, E 122 – azorubina, colorant roşu,  E 123 – amarantul (roşu), E 124a – roşu-ponceau 4R, E 127 – eritrozina (roşu). Trebuie priviţi cu prudenţă şi compuşii cu fosfor, folosiţi în mezeluri sau în băuturi răcoritoare.


Distribuie