Care ULEI este cel mai folositor? Află AICI răspunsul

Distribuie

Nu toate uleiurile au acelaşi conţinut de acizi graşi şi vitamine. Savoare fină sau pronunţată, bogăţie de Omega-3 sau vitamina E. Uleiurile au, fiecare, calităţi proprii. Pentru a profita din plin de ele, hai să le cunoşti mai bine şi să alegi tu care ulei e cel mai bun pentru gusturile tale.

Pentru a beneficia de toate calităţile lor, ideal este să le asociem. Varianta optimă pentru asezonare: jumătate ulei de măsline, jumătate ulei de răpită. Amestecurile gata făcute, destinate, în acelaşi timp, pentru prăjit şi asezonare, nu pot conţine mai mult de 2 % Omega-3, din motive de stabilitate şi conservare, potrivit baby.unica.ro.

Uleiurile se păstrează la frigider sau într-un dulap, la a­dă­post de lumină. Şi să nu uităm de termenul de valabilitate, care trebuie neapărat respectat.

Rafinat sau nu…

Uleiurile vegetale virgine sau brute sunt extrase din fruct sau sămânţă, prin presare mecanică. Nefiind rafinate, toate proprietăţile lor rămân intacte. În acest caz, este obligatoriu să alegem un ulei bio pentru a evita pesticidele, toxinele şi alte impurităţi pe care rafinarea le elimină.

Uleiul de rapiță

Plusuri: echilibrat, bogat în vitamina E şi mai ales în Omega-3, poate fi consumat zilnic. Două linguri de ulei pe zi sunt suficiente. Are proprietăţi de regenerare, antioxidante, reduce hipertensiunea, scade nivelul colesterolului şi împiedică formarea cheagurilor de sânge.
Minusuri: Gustul este aproape neutru. Deşi stabilitatea sa la căldură este mică, uleiul de răpită este multifuncţional: atât pentru asezonare, cât şi pentru prăjit.
Întrebuinţări: la salate, mai ales de fetică (salata mielului), care conţine acid folic şi vitamina C, previne insomnia şi alungă iritabilitatea şi oboseală.

Uleiul de floarea-soarelui

Plusuri: Gustul său neutru place tuturor şi este foarte boat în vitamia E (o lingură pe zi este suficientă).
Minusuri: dezechilibrat în acizi graşi eseţiali, în ansamblu, el nu acoperă nevoile noastre zilnice. Nu trebuie folosit la temperaturi ridicate.
Întrebuinţări: la crudităţi.

Uleiul de nuci

Plusuri: gustul său pronunţat îi seduce pe gurmanzi. Conţine în mod special Omega-3 şi Omega-6 şi merge foarte bine la asezonare. Poate ajuta persoanele cu probleme de tranzit intestinal, având un rol laxativ uşor.
Minusuri: se râncezeşte la temperatura camerei. Este bine să-l cumpărăm în cantităţi mici şi să-l păstrăm în frigider. Este sărac în vitamina E.
Întrebuinţări: la salatele de legume, de exemplu, andive sau sfeclă roşie, dar şi la un carpa­ccio de peşte.

Uleiul de măsline

Plusuri: este gustos, seduce prin numeroa­sele sale arome. Este foarte  în acizi graşi mononesaturaţi (mai mult de 75%), capabil să scadă colesterolul rău şi să-l mărească uşor pe cel bun. Este bogat în polifenoli, antioxidanţi ce protejează organismul împotriva îmbătrânirii celulare. Uleiul de măsline poate fi utilizat în mod regulat, chiar şi încălzit, dar nu exagerat, fără prăjire. Alege mereu uleiul obţinut prin presare la rece, extravirgin.
Minusuri: este sărac în vitamina E, conţine puţini acizi graşi esenţiali (8 %) şi aproape deloc Omega-3.
Întrebuinţări: la verdeţuri, peşte sau carne crudă, legume fierte, piure.

Uleiul din sâmburi de strugure

Plusuri: bogat în Omega-6, vitamina E, vitamina F şi procianidine – un agent anti-îmbătrânire extrem de puternic. Previne ischemia cardiacă, hipertensiunea, tensiunea arterială oscilantă. Este un stimulent imunitar, şi anumite substanţe din sâmburii de struguri împiedică dezvoltarea chisturilor ovariene, fibroamelor uterine, adenoamelor şi adenofibroamelor mamare. Menţine echilibrul hormonal.
Minusuri: Încălzit puternic, îşi pierde din proprietăţi.
Întrebuinţări: două linguri pe zi, în salate.


Distribuie
..