Care este diferenţa între ouăle ALBE și cele MARO

Distribuie

Există tot felul de zvonuri legate de ouăle albe și cele maro. Unii spun că cele maro sunt mai sănătoase și conțin mai mulți nutrienți, alții spun că sunt mai gustoase, iar alții consideră că sunt mai bune pentru a face diverse mâncăruri. Iată care este de fapt diferenţa.

Adevărul este că, indiferent de culoarea pe care o au, ouăle albe și cele maro sunt la fel pe interior, cu o mică excepție despre care vom vorbi mai încolo. Oferă aceeași cantitate de substanțe nutritive, au același gust și sunt la fel de gustoase în copturi sau mâncăruri, scrie fabuloase.ro.

Cele două tipuri de ouă au, în mare, și aceeași grosime a cojii. Poate ai observat că unele ouă au coaja mai tare, dar acest lucru are de-a face cu vârsta găinii, nu cu ce culoare au ouăle pe care le face.

De obicei, ouăle albe sunt făcute de găinile albe sau cele deschise la culoare, care au lobii urechilor albi, în timp ce ouăle maro sunt făcute de găinile cu pene roșcate sau de către cele de culori închise și care au urechile roșii (această afirmație nu este una universal valabilă, ci una general valabilă. În plus, urechile sunt adevăratul indicator și nu penele).

Cum se explică diferența de gust?

Există un mit înrădăcinat cum că ouăle maro sunt mai bune la gust și că acesta ar fi motivul pentru care sunt mai scumpe. Acest lucru pur și simplu nu este adevărat.

Totuși, diferența de gust de la ou la ou are legătură cu ceea ce mănâncă găina. Spre exemplu, multe găini de casă produc ouă maro, iar majoritatea celor crescute în scopuri comerciale produc ouă albe. Alimentația găinii influențează gustul oului și culoarea gălbenușului, la fel cum poate influența și gustul cărnii.

Totuși, dacă ai crește o găină producătoare de ouă maro și o vei hrăni cu mâncarea celei ce produce ouă albe, ouăle nu vor putea fi deosebite decât după coajă. Dacă cele două găini vor avea aceeași alimentație, până și culoarea gălbenușului va fi aceeași.

În ziua de azi, toate găinile crescute în scop comercial, fie că este vorba de cele producătoare de ouă albe sau maro, au aceeași alimentație, cu mici diferențe de la companie la companie (excepția o reprezintă ouăle marcate cu cifra 0 – acestea sunt ouă din producție ecologică, pentru care există norme stricte legate de suprafață, dar și de furajele care se administrează găinilor). Dacă vei mânca un ou de la o găină de țară, vei constata o diferență de gust, dar aceasta nu va avea legătură cu ce culoare are oul.


Distribuie
..