Alimentele MOV, extraordinare pentru sănătate

Distribuie

Acum e vremea să îţi umpli cămara cu bunătăţile toamnei: gem, compot, zacuscă, sirop. Legumele şi fructele care au culoarea albastru sau mov sunt valoroase şi este bine să nu îţi lipsească din alimentaţie. Specialiştii revistei Libertatea pentru femei îţi spun care sunt acestea şi ce conţin.

Culorile fructelor şi cele ale legumelor ne arată conţinutul lor în substanţe chimice naturale. Cele de nuanţă albastru închis şi mov sunt bogate în antioxidanţi (resveratrol şi antocianină). Sunt esenţiale pentru sănătatea inimii, pentru scăderea colesterolului rău, iar antocianina acţionează şi ca antiinflamator natural şi reduce riscul de boli cardiovasculare. Iată care sunt particularităţile acestor fructe şi legume.

Prunele. Sunt unele din cele mai gustoase şi nutritive fructe ale acestei perioade din an şi au un aport bun de vitamine, mai ales vitamina C, minerale, antioxidanţi şi fibre solubile. Prunele apără celulele creierului şi întreg organismul de acţiunea nocivă a factorilor de mediu, îmbunătăţesc tranzitul intestinal şi ajută la menţinerea sănătăţii pielii. Atenţie însă, prunele conţin cantităţi mari de acid oxalic, deci cei care au pietre la rinichi trebuie să le consume cu precauţie. E valabil şi pentru cei care suferă de diabet.

Murele. Conţin acizi organici, vitamina C, vitamina E, antioxidanţi, dar şi tanin. Taninul e un compus vegetal complex, care poate să prevină anumite afecţiuni (virale, bacteriene) şi apariţia unor tumori. Consumul de mure poate contribui inclusiv la încetinirea procesului de îmbătrânire.

Afinele. Sunt bogate în antioxidanţi, vitamine şi minerale. Consumul de afine ajută la îmbunătăţirea sistemului imunitar. În plus, scad colesterolul rău, menţin sănătatea creierului şi îmbunătăţesc capacitatea de învăţare.

Vinetele. Aceste legume pe care le folosim la zacuscă sau din care preparăm delicioasa salată conţin vitaminele A şi C, potasiu, magneziu şi calciu. Sunt bogate în fibre şi au puţine calorii, fiind recomandate în curele de slăbire. Vinetele au proprietăţi anticancerigene, antimicrobiene, anticolesterol şi antivirale.

Strugurii negri. Au efect tonic, datorită compoziţiei de săruri minerale şi de vitamine, dar şi a resveratrolului. Sunt un bun antiinflamator care protejează inima, vasele de sânge şi creierul. Conţin acizi organici, bioflavonoide şi pectină, multe vitamine şi minerale.

libertatea.ro.

 


Distribuie