Află totul despre DIETA JAPONEZĂ

Distribuie

Dieta japoneză, numită şi Okinawa, este considerată dieta „tinereţii fără bătrâneţe”.

Alimentaţia japonezilor este aproape perfectă – ei au reuşit să îmbine nutrienţii necesari unui organism sănătos cu alimente cu puţine calorii, dar în acelaşi timp consumând preparate foarte gustoase.

Există nouă principii de bază ale dietei:

  • Consumul de sare trebuie să fie cât mai mic şi este de preferat ca aceasta să fie adăugată în mâncare doar în timpul preparării.
  • Se bea 1,5 litri de apă pe zi, plus două căni de ceai verde, neîndulcit.
  • Se mănâncă şapte fructe şi legume diferite pe parcursul zilei.
  • La fiecare masă trebuie consumat un produs bogat în calciu şi un aliment cu omega-3.
  • Mâncarea se găteşte prin fierbere sau la aburi, iar cel puţin un sfert din alimentele fiecărei mese sunt consumate în stare naturală.
  • Grăsimile nu depăşesc 25% din totalul caloriilor.
  • Dieta se bazează pe alimente cu indice caloric mai mic de 0,7 (mere, iaurt degresat, caise, portocale, castravete, andive, dovloecei), pe un consum moderal al celor cu indice caloric 0,8-1,5 (banane, paste, legume, carne de pasăre, cartofi, peşte alb, orez) şi ocazional al celor cu indice caloric de 1,6 până la 3 (pâine, fructe uscate, îngheţată, unt, ciocolată, peşte gras, carne slabă).
  • Consumul de alcool este minim sau absent.
  • Se consumă cinci mese pe zi: trei principale şi două gustări, mâncare încet.
  • Dieta japoneză nu este o simplă dietă, ci un mod de viaţă. Japonezii mai ţin cont şi de următoarele:
  • Consumul de dulciuri trebuie redus, pentru că zahărul accelerează îmbătrânirea.
  • Nu se mănâncă mai mult decât este nevoie (de preferat e să mănânci nu mai mul de 80% din cât ai vrea).
  • Stilul de viaţă trebuie să fie unul cumpătat.
  • Trebuie să ai pasiuni.
  • Trebuie să te înconjori de mulţi prieteni.
  • Trebuie să duci o viaţă cât mai calmă.
  • Trebuie să faci activităţi în aer liber.

Orezul este „ingredientul vedetă” în dieta japoneză, înlocuind foarte bine pâinea. Poate fi consumat la orice masă a zilei, inclusiv la micul dejun şi este recomandat să fie preparat fără ulei sau unt.

Soia este un produs ce înlocuieşte cu succes carnea din alimentaţie şi este foarte gustos. La o singură masă se pot servi până la patru feluri care au la bază soia! Tofu, de exemplu, este cunoscut pentru faptul că are un conţinut scăzut de grăsimi şi colesterol, fiind în acelaşi timp bogat în proteine.

Fructele. Aşa cum spuneam şi mai sus, este recomandat să renunţăm la dulciuri sau măcar să reducem consumul acestora. Prăjiturile, ciocolata şi îngheţata pot fi înlocuite oricând cu fructe, acestea satisfăcând cu succes nevoia de zahăr.

cosmopolitan.ro


Distribuie
..