6 lucruri CURIOASE despre OUĂ

Distribuie

Ouăle sunt o sursă delicioasă de vitamine din complexul B, nutrienţi şi proteine. Deşi sunt numeroase controverse în jurul oului, nutriţionişltii spun că dietele care conţin ou sunt sănătoase. Vezi mai jos şase lucruri interesante despre ouă.

Iată 6 lucruri pe care nu le ştiai despre ouă, reieşite din studii realizate în diverse colţuri ale lumii, scrie sfatulparintilor.ro

1. Gălbenuşul de ou ajută la dezvoltarea creierului

Vitaminele din complexul B conţinute de gălbenuşului de ou sunt asociate cu o funcţionarea neurologică mai bună şi cu reducerea inflamaţiilor.

De asemenea, potrivit dr. Drew Ramsey, medic psihiatru, dacă femeia însărcinată consumă ouă, colina – substanţa conţinută de gălbenuş – ajută la dezvoltarea creierului bebeluşului.

În plus, susţine Ramsey, gălbenuşlul ajută la eliberarea în organism a unor neurotransmiţători precum serotonina, dopamina şi norepinefrina.

2. Ouăle sunt proteinele “perfecte”

Cand vine vorba despre proteine, ouăle sunt “mina de aur”. Proteinele din ou sunt foarte uşor absorbite de organism, şi ajută la construirea muşchilor, sunt de părere dr. Cynthia Sass si Jeff Volek.

3. Găina bătrână

Când vine vorba despre calitatea oului, vârsta găinii este foarte importantă. Astfel, cercetătorii au descoperit că ouăle de la găinile mai mici de 28 de săptămâni şi mai bătrâne de 97 de săptămâni nu mai au aceleaşi calităţi nutritive precum ouăle de la găini de vârstă medie.

4. Ce ne “spune” culoarea gălbenuşului?

Chiar dacă nu daţi importanţă acestui aspect, specialiştii spun că gălbenuşul transmite diferite informaţii, prin culoarea lui.

Potrivit acestora, culoarea gălbenuşului nu relevăp cât de sănătos este oul, ci cât de sănătoase sunt găinile. Cele crescute cu iarbă şi cereale dau ouă cu gălbenuşuri de o culoare intensă, întrucât alimentaţia găinii conţine carotenoide.

5. Albuş tulbure vs. albuş limpede

Dacă credeţi că un albuş limpede este mai sănătos, vă înşelaţi. De fapt, oul proaspăt are albuşul lăptos, opac, iar pe măsură ce se învecheşte, acesta devine mai lichid şi mai limpede.

 6. Ou alb sau ou roşiatic?

Culoarea cojii nu are nicio importanţă în ceea ce priveşte calitatea oului. Are legătură doar cu rasa de găini care l-a făcut.

 


Distribuie