Studiu: Persoanele supraponderale revin foarte rar la forma iniţială

Distribuie

Majoritatea persoanelor supraponderale care încearcă să slăbească, fie prin reducerea caloriilor din alimentaţie, fie prin exerciţii fizice, revin foarte rar la forma fizică şi la dimensiunile corporale dinainte de a se îngraşă, conform unui studiu realizat în Marea Britanie şi preluat.

Mai puţin de 10% dintre cei aproximativ 12 milioane de britanici care urmează diete de slăbire în fiecare an reuşesc să piardă semnificativ în greutate, iar majoritatea acestora vor pune înapoi kilogramele pierdute în cel mult un an.

Conform studiului realizat pe 25.000 de persoane, majoritatea supraponderalilor care încearcă să slăbească intra într-un cerc vicios în care pierd şi recâştiga în greutate, scrie efemina.ro.  Din acest motiv, autorii studiului, de la Medical Research Council din Marea Britanie, au ajuns la concluzia că este mult mai bine să eviţi să te îngraşi, decât să încerci apoi să dai kilogramele jos.

În cadrul studiului au fost urmărite, de-a lungul anilor, fişele medicale ale unui număr de 5.362 de persoane (bărbati şi femei) născute în 1946 şi cele ale altor 20.000 de persoane născute în 1958. Au fost urmărite în special datele despre greutate şi tensiunea arterială, precum şi menţiunile despre stilul de viaţă şi cel alimentar al acestor persoane.

Conform studiului, subiecţii din ambele grupuri au început să câştige în greutate în anii ’80, iar procesul a fost în majoritatea cazurilor ireversibil.

„Odată ce oamenii devin supraponderali, continuă să câştige în greutate. Foarte rar se întâmplă să slăbească la loc. Puţini pierd din kilogramele adunate, dar foarte puţini ajung până la greutatea ideală, dinainte de îngrăşare. Cea mai buna soluţie este de a preveni îngrăşarea. În cazul bărbaţilor, aceştia câştigă în greutate constant, pe întreaga durată a vieţii, iar la femei procesul începe mai încet şi apoi se accelerează după vârsta de 35 de ani”, a comentat dr Rebecca Hardy, coordonatorul acestui studiu.

Experţii susţin că omul este programat genetic să ia în greutate şi nu să slăbească. Dietele pot înrăutăţi aceasta tendinţa pentru că scăderea aportului de calorii declansează o trecere a metabolismului în faza de „supravieţuire”, reducând nivelul de energie consumat şi făcând pierderea kilogramelor rămase, încă şi mai dificilă.


Distribuie
..