Iată câteva SFATURI pentru ca să ai un somn SĂNĂTOS şi să fii în formă

Distribuie

Există o serie de ponturi care să te ajute să ai parte de o odihnă mai profundă. Calitatea este mai importantă decât cantitatea. Deşi adulţilor li se recomandă opt ore de somn, uneori durerea, bolile cronice, depresia sau stresul ne pot împiedica să urmăm sfaturile experţilor.

Potrivit cercetării, totuşi, somnul de slabă calitate este cel care împiedică „stocarea amintirilor de către creier în timpul nopţii“.

Iată câteva sfaturi pentru ca să dormi cât mai consistent noaptea.

Fă mişcare! Alergarea, tenisul sau chiar o plimbare lejeră – orice variantă este bună, cât timp depui efort constant, scrie adevarul.ro. Organismul îţi va mulţumi în mai multe moduri, dar cel mai important este că îţi vei asigura un somn profund.

Deconectează-te! Închide televizorul, calculatorul şi orice te mai poate deranja. Pune capăt dependenţei creierului de informaţie şi astfel vei avea parte de o odihnă plăcută.

Mai mult, studiile arată că depresia este provocată, printre altele, de expunerea crescută la lumină artificială, aşadar te vei feri de încă o problemă. Alege activităţi relaxante, precum cititul unei cărţi.

Redecorează! Perne noi, aşternuturi parfumate, perdele şi orice alte accesorii care să te facă să te simţi relaxat, confortabil şi dornic să mergi la culcare noaptea îşi merită banii. Nu te concentra însă doar pe aceste elemente: dacă ai un televizor în dormitor, mută-l în altă parte. Dacă este dezordine, ocupă-te de reorganizare, iar dacă ai un birou în dormitor, mută-l în altă parte.

Ţine un jurnal! Imediat ce încerci să adormi, începi să te gândeşti la tot felul de lucruri? Orice te-ar deranja, probabil că te va măcina multă vreme, astfel încât este bine să ai un jurnal şi un instrument de scris la îndemână în care să îţi aşterni gândurile.

Discută cu un medic! Dacă problemele emoţionale, fizice sau de altă natură te împiedică să adormi, mergi la medic. Acesta va descoperi un mod de a te ajuta să adormi noaptea şi, eventual, de a reduce stresul ori durerea fizică.


Distribuie
..