Cum ne REVENIM după abuzurile de sărbători
Cu toată euforia lor, sărbătorile au un mare dezavantaj: abuzul, care a devenit o tradiţie în vremurile noastre. Cel mai adesea apare abuzul de alimente, dar nu de puţine ori vorbim şi de cel de alcool, de nicotină, de lipsa de odihnă. Iată cum îţi revii rapid.
După ce ne despovărăm de toxine organismul, putem să ne gândim şi cum să ne eliberăm de kilogramele în plus, de ţesutul adipos care a luat locul celui muscular şi, nu în ultimul rând, de tirania poftei de mâncare, amplificată sau chiar scăpată de sub control, pe perioada fripturilor şi a cozonacilor. Dar să ne concentrăm mai întâi asupra detoxifierii, care va începe de la hrana pe care o consumăm zi de zi, recomandă fitness-nutritie.ro.
Alimentele amare
Mai uşor decât să ne frustrăm, tăind brusc de pe listă toate mâncărurile care ne plac, dar sunt nocive pentru sănătate şi pentru siluetă, este să introducem, pentru început, în dieta noastră, nişte super-alimente. Iar alimentele cu gustul natural amar sunt un fel de echipă de comando, menită să salveze organismul din situaţiile delicate şi care au un rol extrem de important în menţinerea şi recâştigarea echilibrului fiziologic al organismului.
Salata verde – are un gust amar nu foarte pronunţat, motiv pentru care este excelent tolerată chiar şi de gurmanzii pretenţioşi, putând fi consumată fără efort, în cantităţi mari. 200 de grame de salată consumate zilnic sunt un ajutor preţios pentru tubul digestiv împovărat de toxine şi reziduuri, acţionând ca o mătură care antrenează şi dă afară toate deşeurile nocive.
Andivele – le găsim în mai toate supermarketurile, fiind un aliment consumat cu predilecţie pe timp iarnă. Puţini ştiu că, de fapt, andivele nu sunt altceva decât o varietate de cicoare, culeasă la puţin timp după ce i-au dat frunzele. Se consumă căpăţânile tăiate pe lungime, condimentate cu oregano, cu lămâie, ulei de măsline şi puţină sare. Gustul lor amar este puternic, dându-le un extraordinar efect drenor pentru vezica biliară şi ficat.
Uleiul extra-virgin de măsline – gustul său amărui provine de la o substanţă numită oleuropeină, care este un adevărat inamic al colesterolului şi un prieten al imunităţii. Apoi, aşa numitele grăsimi prietenoase, care reprezintă mai mult de 90% din masa uleiului extravirgin de măsline, curăţă vasele de sânge de depunerile de colesterol şi trigliceride, ajută activitatea cardiacă şi circulaţia vasculară.
Sucul de portocale – ne referim la cel obţinut casnic, cu ajutorul storcătorului şi consumat proaspăt, care este în mod special recomandat celor cu predispoziţie la calculoză renală. Conform cercetărilor făcute de Asociaţia
Ceaiurile alimentare – sunt de fapt infuziile fierbinţi, pe care le consumăm de regulă îndulcite la micul dejun sau la cină şi care sunt de un real folos în prevenirea şi în combaterea bolilor renale, mai ales în sezonul rece. Vă recomandăm în mod special consumarea zilnic a minimum o jumătate de litru de infuzie cât mai caldă din busuioc, măghiran, tei, cimbrişor, ghimbir sau scorţişoară, toate fiind foarte gustoase şi având în plus efecte extrem de favorabile asupra rinichilor şi vezicii, dar şi asupra organismului pe ansamblu.
Apa minerală – se recomandă apele plate (necarbogazoase), nu foarte bogate în minerale şi cu compoziţia lor chimică naturală, fără adaosuri sintetice. Conform unor cercetări recente, pH-ul trebuie să fie uşor alcalin, valorile sale ideale fiind situate undeva între 7,2 şi 7,8.