Ai probleme cu stomacul? Iată ce vitamină îți lipsește

Distribuie

Suferi de balonare sau te-ai constipat, iar asta ți se întâmplă tot mai des în ultima perioadă? Cel mai probabil colonul tău nu mai funcționează așa cum trebuie, iar acesta poate fi efectul deficitului unui anumit tip de vitamine.

Într-un studiu realizat de specialiști din Statele Unite ale Americii, se arată că 82 la sută suferă de sindromul colonului iritabil, de altfel motivul simptomelor enumerate mai sus, aveau deficit de vitamina D. Potrivit cercetării, cu cât era mai scăzut nivelul de vitamina D, cu atât simptomele erau mai acute. Nu s-a stabilit legătura exactă dintre afecțiune și lipsa acestei vitamine, însă Bernard Corfe, coautor al cercetării, susține că bolile inflamatorii ale colonului sau chiar cancerul de colon sau rectal sunt prezente la persoanele care au un nivel scăzut de vitamina D.

O posibilă explicație ar fi efectul pe care acest nutrient îl are asupra sistemului intestinal. Pe toată suprafața colonului există receptori ai vitaminei D care ajută la reglarea inflamațiilor colonului, iar faptul că nu absorbi suficientă vitamina D poate crea o problemă la acest nivel. Vitamina D joacă un rol în eliberarea hormonului numit serotonină, care influențează starea noastră de spirit și care poate avea drept efect, dacă nu este suficientă vitamina D, poate avea efect drept efect inflamarea colonului.

Ce ai de făcut

Consumă alimente cu vitamina D

Nu înainte însă de a vedea la medic dacă ai lipsă de vitamina D. Poți consuma ton, ouă, ficat, ciuperci, alimente bogate în fibre, iaurt, lapte, lapte de migdale.

Ia suplimente cu vitamina D

Majoritatea oamenilor au deficit de vitamina D, iar experții susțin că doza zilnică de care avem nevoie este cea prevăzută la limita inferioară. Cu excepția lunilor de iarnă când nu asimilăm vitamina D din cauza lipsei soarelui, este indicat să luăm suplimente de vitamina D, 1.500 IU pe zi.

Stai la soare

Profită de lunile de vară, cu soare. Sesiunile la plajă reprezintă cea mai sigură și naturală sursă de vitamina D. Dacă ieși afară în mijlocul zilei în pantaloni scurți și tricou scurt (fără loțiune solară – pentru acest interval scurt este chiar indicat) vei absorbi peste 10.000 de IU.

unica.ro.


Distribuie
..