STUDIU! Egalitatea între sexe provoacă depresii bărbaţilor

Distribuie

Bărbaţii prezintă mai multe simptome de depresie atunci când femeile lor acordă o mai mare atenţie locului de muncă şi încasează un salariu mai mare decât ei, acestea sunt datele unui sondaj realizat în Belgia.

”Faptul că femeia munceşte la fel de mult ca şi el îl poate face face pe bărbat să devină mai agitat şi îi poate afecta sănătatea psihică, cu atât mai mult dacă ea câştigă mai mulţi bani”, explică profesorul belgian de sociologie Piete Bracke, scrie romaniatv.net

De asemenea, bărbaţii prezintă un risc mai ridicat de a cădea în depresie dacă ajung în situaţia de a contribui mai mult decât iubitele lor la treburile casnice, situaţie care nu se întâlneşte şi în cazul femeilor.

Potrivit comentatorilor sondajului, aceste rezultate arată că bărbaţii se tem că-şi pot pierde statutul, autoritatea şi autonomia în relaţia de cuplu. ”Ei acceptă cu greu includerea sarcinilor casnice în responsabilităţile lor cotidiene, la fel ca şi faptul că partenera lor este capabilă să-şi câştige mai bine existenţa decât ei”.

Pentru sociologul citat mai sus, aceste rezultate sunt surprinzătoare. ”Am decis să realizăm acest studiu pentru a arăta că am pornit pe drumul unei societăţi egalitare între sexe. Dar încă suntem departe de acest punct, consideră el, estimând că egalitatea între sexe în relaţiile de cuplu întâmpină încă rezistenţă din partea bărbaţilor şi, în consecinţă, femeile nu pot beneficia deplin de o împărţire justă a timpului între activitatea profesională şi treburile casnice”.


Distribuie
..