Răspunsul psihologului: De ce le este frică BĂRBAŢILOR de CĂSĂTORIE

Distribuie

Dacă o femeie visează de mic copil să aibă un mire ideal, o nuntă ca în poveşti şi o rochie de mireasă spectaculoasă, atunci bărbaţii îşi trăiesc viaţa cu vise, nici pe departe legate de căsătorie. Ba mai mult, în urma numeroaselor sondaje s-a constat că bărbaţilor le este frică de căsătorie.

Bărbaţii preţuiesc la maxim libertatea, iar gândul că şi-ar putea pierde sentimentul de libertate şi că ar putea fi pe viaţă împreună cu doar cu o singur[ persoană le provoacă o fobie nebună de căsătorie. Acest fenomen este numit în dicţionarul medical, GAMOFOBIE şi se manifestă la mulţi dintre bărbaţi, deşi ei nu recunosc acest lucru. Dacă îţi imaginezi că această fobie îşi arată efectele prin refuzuri categorice, e greşit. Deseori bărbaţii motivează amânarea legalizării relaţiilor prin diferite argumente veridice, dar, de fapt cauza este una psihologic.

Aşadar, care sunt adevăratele motive pentru care bărbaţilor le este frică de căsătorie. Psihologul Irina Novac dezvăluie argumentele manifestării acestui fenomen.

Poligamia
În viziunea bărbaţilor, o singură parteneră sexuală este echivalentul monotoniei, al scăderii interesului în timp, faţă de persoana iubită, femeile, însă, monogame fiind, sunt în căutarea unei singure iubiri.

Femeile din prezent sunt preocupate de a-şi găsi idealul încă de la prima iubire şi de a-şi asigura acest ideal prin căsătorie pentru întreaga viaţă. Din păcate, pentru bărbaţi, o căsătorie din dragoste care oferă cele mai bune şanse de fericire, nu este o asigurare împotriva unei eventuale noi iubiri„, spune psihologul.

Mai mult decât atât, frica de căsătorie este justificată şi prin instinctul poligamic al bărbaţilor, care ar putea să se manifeste în timpul căsniciei, fapt care a ar constitui pentru orice căsătorie un joc fatal. Iar prin amânarea căsătoriei, sau refuzul ei, bărbaţii sunt scutiţi de sentimente de vină.

Sacrificarea libertăţii

Potrivit Irinei Novac prin căsătorie, bărbaţii sunt nevoiţi să renunţe, astfel, la libertăţile vieţii de celibatar, această teamă e şi mai mare dacă ea se exprimă prin frica patologică că vor manifesta impotenţă sufletească, dar şi sexuală, adică teama că nu vor fi în stare să iubească fidel pînă la sfârşitul vieţii femeia de care sunt pasionaţi în prezent.

„Această teamă de căsătorie se manifestă tocmai la bărbaţii din pături sociale cultivate, înalte. În rezultat, căsătoriile fericite devin o raritate, iar iubirea a devenit dintr-o lege a naturii, o problemă dificilă„, a mai adăugat specialistul.

Deşi este de neînţeles pentru femei, însă gamofobia este o problemă psihologică importantă. De aceea, este absolut greşit din partea femeilor să considere ca fiind o trădare, frica bărbaţilor de căsătorie.

Autor: Diana Musaelean


Distribuie
..