Cât de SENTIMENTALI sunt în realitate bărbaţii

Distribuie

Pot ei să facă dragoste fără să iubească? Sunt într-adevăr poligami? În viziunea clasică se consideră că bărbaţii sunt mai puţin sentimentali, puţin dotaţi pentru relaţii afective şi comunicarea interpersonală. Am avea de a face cu un handicapat afectiv.

De fapt, majoritatea bărbaţilor sunt tare sentimentali. Vedeţi cât de afectaţi pot fi, chiar distruşi după o ruptură afectivă, şi pentru o perioadă lungă de timp, scrie psychologies.ro. A sugera că este vorba despre o manifestare a unei nevroze de abandon care i-ar face să regreseze spre dureri infantile, nu răpeşte nimic din profunzimea sentimentelor pe care le au. Adevărul este că bărbaţii îşi ascund emoţiile şi îşi interzic să-şi exprime sentimentele.

Ne aflăm în faţa efectelor negative ale civilizaţiilor patriarhale care-l obligă pe bărbat să se arate insensibil. A simţi emoţii şi sentimente, a le spune, a le împărtăşi înseamnă a risca să fii luat drept o fiinţă slabă şi vulnerabilă, într-un cuvânt lipsită de virilitate.

Destinat să comande, să facă ordine, să plece la război, chiar să ucidă, bărbatul nu poate fi sentimental. Şi într-adevăr din cauza că şi-au sufocat sensibilitatea de-a lungul mileniilor, se poate că unii să fi devenit genetic insensibili. Cu atât mai mult cu cât, în copilărie, bărbatul nu a cunoscut dialogul intim şi afectuos cu tatăl. Aceasta nu-i vorbeşte decât despre rezultate şcolare şi sportive, pe care le pretinde din ce în ce mai bune: “Nu sufleteşti, doar trofee!”, astfel îi era discursul.

Totuşi, bărbaţii sunt sensibili şi sentimentali, dar îşi ascund sentimentalismul pentru a se proteja de ceilalţi şi în mod esenţial de femeie. Să admitem că se îndrăgosteşte şi-şi declară sentimentele, atunci riscă să fie respins de cea pe care o iubeşte, ceea ce este nu numai o suferinţă, ci şi o înfrângere. Şi apoi, a fi foarte îndrăgostit şi a mărturisi acest lucru, l-ar pune într-o situaţie de inferioritate faţă de femeie.

Bărbatul este mult mai vulnerabil decât lasă să se creadă atitudinea lui de dominator. Fără îndoială, el ia această aparenţă dominatoare pentru a ascunde ceea ce este el în străfundurile sufletului.

Totuşi, atunci când are încredere într-o femeie, bărbatul îndrăzneşte să-şi scoată armura şi să-şi dezvăluie nevoia de afecţiune şi de subtila sensibilitate. Este partea omenească a bărbatului, cea pe care noul tip de bărbat, mai educat emoţional, nu ezită să o expună spre marea fericire a relaţiilor dintre femeie şi bărbat. Păcat că bărbatul care îndrăzneşte să se descopere este adesea atât de rănit de vreo femeie cu un feminism orb.


Distribuie