Bărbaţii, mai înalţi şi mai sănătoşi. Vezi explicaţiile SPECIALIŞTILOR

Distribuie

Înălţimea medie a bărbaţilor europeni a crescut cu 11 centimetri de la începutul anilor 1870 până în 1980, reflectând ameliorările semnificative înregistrate de starea de sănătate a populaţiei de pe acest continent, potrivit unui studiu publicat luni.

Potrivit Mediafax.ro, această creştere s-ar putea datora faptului că oamenii hotărau să aibă mai puţini copii în acea perioadă, spun oamenii de ştiinţă, în condiţiile în care familiile mai mici au fost asociate deja în studii anterioare cu creşterea înălţimii medii a populaţiei.

Creşterea staturii umane reprezintă un indicator-cheie pentru ceea ce priveşte ameliorările înregistrate în sănătatea medie a populaţiei„, a spus Timothy Hatton, profesor de economie la Universitatea Essex din Marea Britanie, coordonatorul acestui studiu.

foto:rtv.net

Potrivit acestui studiu, bărbaţii europeni au crescut de la 167 de centimetri la 178 de centimetri în puţin peste 100 de ani.

Studiul s-a concentrat asupra bărbaţilor, spun autorii săi, întrucât nu există date istorice exhaustive despre înălţimea femeilor.

În medie, înălţimea bărbaţilor europeni a crescut cu 11 centimetri într-un secol, însă există diferenţe de la o ţară la alta.

Cercetătorii au descoperit că în multe ţări europene – inclusiv în Marea Britanie, Irlanda, ţările scandinave, Olanda, Austria, Belgia şi Germania – a existat „o accelerare distinctă” în ritmul de creştere a înălţimii, în perioada care a cuprins cele două războaie mondiale şi Marea criză economică.

Una dintre posibilele explicaţii, pe lângă scăderea mortalităţii infantile, ar putea fi o scădere accentuată a ratei natalităţii în perioada menţionată – familii mai mici au fost asociate în studii precedente cu creşterea înălţimii.

Alţi factori care au stimulat creşterea în înălţime a bărbaţilor europeni includ creşterea veniturilor, introducerea pe scară largă a apei curente şi a toaletelor, ameliorarea condiţiilor de viaţă, o educaţie mai bună în domeniul sănătăţii, o nutriţie mai bună şi apariţia unor servicii sociale şi a unor sisteme de sănătate mai eficiente.


Distribuie
..