Ten perfect: Cum scapi DEFINITIV de acnee

Distribuie

Acneea este o boală inflamatorie cronică a pielii – în general, seboreică – localizată pe faţă şi torace şi cauzată de retenţii de sebum în foliculii pilo-sebacei ca şi de inflamaţia secundară care rezultă în urma rupturii acestor foliculi în dermă. Nu este o infecţie, ci o simplă inflamaţie, necontagioasă şi care poate fi tratată. Vezi mai jos cum.

Acneea e o boală extrem de frecventă, cu mai multe forme clinice. Din acestea, cea mai cunoscută e acneea adolescentului – sau juvenilă – pentru că e şi cea mai răspândită (75% din adolescenţii de 13-18 ani).

Aceasta evoluează prin pusee succesive, timp de mai multe luni sau ani, fără a se putea prevedea la ce vârstă se va vindeca spontan. Din acest motiv, trebuie pusă la punct o strategie de prevenire şi de tratare, pentru a evita ca tenul să rămână plin de cicatrice. Ameliorarea sau vindecarea acneei se poate realiza numai respectând următoarele principii:

– Începeţi tratamentul de la apariţia primelor leziuni, deoarece, o dată instalată, acneea se dovedeşte mult mai dificilă.
– Îngrijirile preconizate trebuie să dureze minimum trei luni – pentru o acnee simplă şi un an de zile – pentru o formă mai gravă.
– Îngrijirile trebuie continuate câteva săptămâni după dispariţia leziunilor. Oprirea bruscă a tratamentului poate provoca un nou puseu, care ar anula toate eforturile precedente. Tratamentul acneei e complex şi poate include, pe lângă cel medicamentos, îngrijirea atentă a pielii, o igienă alimentară strictă, terapii naturale. Organismul formează un tot şi, intervenind doar pe un singur plan (îngrijirea tenului), ar duce la o ameliorare uşoară, dar nu va fi de-ajuns. Aşadar, de la apariţia primelor „coşuri”, pune în aplicare următoarea strategie.

Îngrijirea tenului

– Nu încerca să degresezi pielea prea tare, pentru că nu vei face decât să agravezi şi mai mult situaţia. Foloseşte produse de curăţire şi de întreţinere a pielii, precum şi de machiaj (lapte, loţiuni, creme, băi, spumă de ras etc.) speciale pentru tenul acneic. În acest sens, cere sfatul dermatologului sau farmacistului.Iată un exemplu de tratament de întreţinere a tenului acneic

– Dimineaţa şi seara: curăţă uşor tenul cu un lapte special, recomandat de medic sau farmacist. Apoi, înlătură laptele cu o loţiune specială – loţiune tonică, pentru piele cu tendinţe acneice – sau cu un săpun special. În final, clăteşte faţa cu apă minerală.

– Dimineaţa, după aceste operaţiuni, aplică pe tenul uscat o cremă de zi specială, pentru ten acneic, pentru a-l proteja în timpul zilei.
– Seara, după ce cureţi faţa cu lapte şi loţiune tonică, o limpezeşti cu apă minerală, aplică o cremă antiiritantă, pentru piele cu tendinţe acneice, masând circular, apoi înlătur-o cu un tampon de vată înmuiată în apă călduţă.

* Evită apa de la robinet: de regulă, e calcaroasă şi conţine clor.

* Nu încerca să te bronzezi. Protejează-te de soare folosind creme ecran total. Evită cremele protectoare pe bază de unt de cocos sau de ulei de nucă de cocos, pentru că agravează acneea.
* De asemenea, este foarte important să nu „storci coşurile”, cum se întâmplă de multe ori. Consecinţele pot fi foarte neplăcute, ducând până la provocarea unor reacţii inflamatorii importante şi la eventuale suprainfecţii, ce necesită tratamente de lungă durată şi mai importante, fără a mai vorbi de cicatricele inestetice ce rămân pe frunte, obraji, bărbie. Înlăturarea aşa-ziselor coşuri trebuie lăsată în seama medicului dermatolog sau a unei cosmeticiene competente.

Terapii naturale externe

Foarte bune sunt măştile (pentru faţă) şi cataplasmele (pentru corp) de argilă verde, aplicate din trei în trei zile. Se amestecă bine cantitatea de argilă necesară cu apă minerală plată şi o linguriţă de esenţă de salvie până se obţine o pastă fină, nici prea groasă, nici prea moale. Chiar înainte de a o folosi, se încălzeşte în bain-marie şi se aplică pe piele cât e caldă, timp de 5 minute în prima săptămână, apoi 10 minute în a doua şi 15 minute începând din săptămâna a treia. Oprirea tratamentului se face treptat.

– După ce timpul de aplicare a trecut, spală-ţi faţa mai întâi cu apă călduţă, apoi cu rece, pentru a tonifia mai bine tenul. 
– Lasă tenul să se liniştească înainte de a aplica o cremă. În zilele în care nu faci mască din argilă, tamponează leziunile, dimineaţa şi seara, cu un tampon de vată înmuiată în decoct de rădăcină de brusture. Acest decoct de brusture poate fi preparat o dată şi folosit mai multe săptămâni. Se pun 150 g rădăcină de brusture într-un litru de apă şi se fierbe timp de 20 minute, după care se toarnă produsul într-o sticlă, ce poate fi păstrată în baie, alături de celelalte produse de îngrijire.

Igiena alimentară

– În general, este recomandat să adopţi un regim alimentar sănătos şi echilibrat, fără restricţii deosebite, dar fără nici un fel de exces. Evită excesul de pâine, de lapte, mezeluri şi grăsimi animale, în general, de zahăr şi produse dulci (prăjituri, îngheţate, bomboane, ciocolată), bere şi alcool. Subliniem: toate aceste produse pot fi consumate, dar nu în exces. Pe lângă acestea, este recomandat să consumi cât de des posibil legume şi fructe proaspete: morcovi, varză albă şi roşie, lăptucă, ceapă, roşii, pătrunjel, caise, mandarine, portocale dulci, piersici, mere, prune, struguri. De preferat, sucuri de legume şi fructe proaspete.

-În paralel, ia în fiecare dimineaţă, la micul-dejun, câte o linguriţă cu vârf de polen într-un pahar mare cu apă sau cu suc de fructe. De asemenea, este indicat să iei, la prânz şi seara, o linguriţă de drojdie de bere, timp de o lună.

Tratamente naturiste pentru acnee

1. Pătrunjelul este antiseptic şi are proprietăţi antibacteriene. Foloseşte o infuzie de pătrunjel proaspăt pentru a-ţi spăla faţa. 
2.  Menta e un excelent antiseptic. Usucă şi curăţă în profunzime tenul acneic. Spală-te dimineaţa cu infuzie de mentă. 
3. Curăţă 8 căţei de usturoi şi zdrobeşte-i. Aplică pasta pe zonele cu probleme, evitând porţiunea din jurul ochilor şi gurii. Las-o să acţioneze timp de 15 minute. Îndepărteaz-o cu un tampon îmbibat în apă. Clăteşte-te bine după aceea, cu o soluţie compusă din oţet şi apă, pentru echilibrarea Ph–ului.
4.  Erupţiile acneei pot fi controlate aplicând tampoane îmbibate în vin curat pe zonele cu probleme. Vinul alb e ideal pentru tenul alb, iar cel roşu, pentru cel închis. 
5. Lămâia este astringentă, stimulează circulaţia şi calmează inflamaţiile. Diluează o linguriţă de suc de lămâie într-o ceşcuţă de apă şi clăteşte-te în fiecare dimineaţă. Faţa trebuie bine curăţată înainte. 
6.  Aplică pe faţă comprese reci cu infuzie de gălbenele, seara, înainte de culcare. Atenţie! Gălbenelele pot declanşa alergii la unele persoane!
7. Curăţă 5-6 castraveţi măricei şi taie-i mărunt. Foloseşte mixerul pentru a transforma conţinutul în pastă. Aplică piureul de castravete de 3 ori pe săptămână. Castravetele răcoreşte tenul iritat şi dezinfectează.

sursa: unica.ro.


Distribuie
..