STUDIU. De ce NU trebuie să te speli pe dinţi după ce mănânci

Distribuie

Dacă esti persoana care se simte vinovată pentru faptul că a uitat să se spele pe dinţi după mese, atunci nu trebuie să regreţi. Trebuie să știi că cel puțin un studiu a arătat că nu este bine să te speli pe dinți imediat după ce mănânci. Află mai jos de ce.

Opiniile specialiștilor în medicina dentară variază, dar unii dintre cei mai buni dentiști sunt de acord cu studiile care au concluzionat că nu e bine să îți speli dinții după masă, informează fabuloase.ro. Problema principală este că zahărul din alimente este metabolizat de bacterii sau de tartrul de pe smalțul dinților, producând un acid care duce la probleme ale gingiilor și carii.

Bunul simț ne spune că ar trebui să facem să dispară bucățelele de alimente rămase între dinți, pentru a elimina acest pericol, dar nu e deloc cazul.

Medicul dentist Jeffrey M. Cole spune „Am descoperit că o mare parte din substanțele care produc carii nu doar conțin zahăr, dar sunt ele însele foarte nocive”.

PH-ul perfect pentru gură este 7, iar atunci când consumi ceva acid, PH-ul scade. Chiar și o băutură carbgazoasă fără îndulcitori are un PH de 2,5 –asemănător cu oțetul- și gurii tale îi poate lua ceva până să revină la normal. Acidul slăbește suprafața dinților, care poate duce la deteriorare.

Așa că, să îți perii dinții când gura are un acid scăzut agravează starea inițială.

„Când vrei să faci o sticlă cu aspect sablat, aplici un acid sau abraziv și o zgârii. Asta se întâmplă când bei suc sau chiar vin și îți perii dinții imediat după”, mai spune doctorul Cole. Dacă, însă, îi acorzi gurii tale jumătate de oră, saliva va lucra pentru a neutraliza acizii și te vei putea spăla în siguranță.

Poți face și altceva, sugerează medicul: te poți clăti cu apă simplă sau cu apă de gură pentru a echilibra PH-ul și a preveni apariția acizilor. Și să mesteci gumă fără zahăr are efect, pentru că s-a dovedit că îndulcitorul xylitol aduce beneficii dinților.

O altă soluție, mai bizară ce-i drept, este mestecatul brânzei, care reduce PH-ul bacteriilor din gură. Mestecatul ajută la producerea salviei și proteinele din salivă resping acizii, iar compușii brânzei „încurajează remineralizarea dinților”, spune Cole.

 


Distribuie
..