Operaţiile plastice realizate în Moldova, mastectomia şi chirurgia de schimbare de sex. Citeşte un interviu cu primul chirurg platician din ţară, Dr. Viorel Cotea

Distribuie

Deşi chirurgia plastică nu răspândită pe larg în Republica Moldova aceasta a fost înfiinţată pentru prima dată în anul 1987, iar primul primul chirurg plastician de la noi din ţară este Dr. Viorel Cotea. Cu o experienţă profesională de 29 de ani şi peste 35 000 de operaţii plastice efectuate cu succes, chirurgul povesteşte despre cele mai periculaose, dar şi cele mai solicitate operaţii plastice din ţară, exagerările şi dependenţa de chirurgia plastică, dar şi despre operaţia de schimbare de sex.

 
De asemenea, chirurgul plastician a vorbit pentru Epresa.md despre despre nevoia intervenţiei psihologilor şi psihiatrilor înainte şi după operaţie.

 
De unde pasiunea pentru chirurgia plastică?

Viorel Cotea: Nu este vorba neapărat de o pasiune. Am absolvit facultatea de medicină din Chişinău în anul 1984, ulterior am făcut secundariat clinic în chirurgie maxilo-facială la spitalul Republican, după care mi-am continuat profesia la Spitalul de Urgenţă, de asemenea în chirurgie maxilo-facială.

În 1987, la recomandarea Ministerului Sănătăţii, am plecat la Moscova, unde am făcut o specializare în domeniul chirurgiei estetice, ca să inaugurez şi în Republica Sovietică Socialistă Moldovenească acest tip de serviciu, chirurgie cosmetică i se spunea pe atunci.

La Chişinău a fost deschisă a treia clinică din fosta Uniune Sovietică, una fiind la Moscova, iar alta la Sankt Petersburg.

Serviciile se ofereau contra cost, bineînţeles la un preţ simbolic. Ţinând cont de faptul că pe atunci salariul mediu constituia 100 şi ceva de ruble, o operaţie plastică costa aproximativ 50 de ruble. 

Atunci, la început, erau multe persoane care îşi doreau operaţii plastice?

Da, erau mulţi pacienţi. Rândul de aştepare ajungea la un an. Oamenii erau foarte deschişi faţă de acest nou serviciu medical, inaugurat în anul 1987.

Cum abordaţi problema în momentul în care vedeţi că pacientul exagerează şi că, în realitate, nu are nevoie de o intervenţie chirurgicală?

Viorel Cotea: În asemenea cazuri, încerc să-i argumentez pacientului de ce nu ar avea nevoie de o intervenţie anume.

Am câţiva pacienţi de care nu pot scăpa nicidecum. Pe parcursul a 15-20 de ani, aceştia continuă să revină şi să solicite operaţii plastice. O văd ca pe o metodă de relaxare.

 Cine apelează cel mai des la operaţii plastice, femeile sau bărbaţii? Care este proporţia?

Viorel Cotea: 95% dintre pacienţi sunt femeile, iar restul bărbaţi. În occident procentul barbaţilor este mai mare decât la noi.

 Care sunt operaţiile cele mai solicitate?

Viorel Cotea: Rinoplastia, tehnica chirurgicală care restructurează şi redă forma naturală a nasului, este una dintre cele mai solicitate operaţii de către pacienţii bărbaţi. De asemenea, aceştia mai solicită şi otoplastia, intervenţie chirurgicală la nivelul urechilor. Bărbaţii după 40-50 de ani, solicită lifting-ul facial, dar şi blefaroplastia folosită, de obicei, pentru îndepărtarea excesului de piele, a pungilor de sub ochi, ridicarea colţului extern al ochiului sau în anumite instanţe se face în paralel procedura de ridicare a sprâncenelor căzute.

În cazul femeilor, pe primul loc se situează rinoplastia, ca şi în cazul bărbaţilor, după care vin operaţiile de mărire, ridicare şi mai rar micşorare a sânilor. De asemenea, tot mai multe femei solicită abdomenoplastia, cu ajutorul căreia se îndepărtează excesul de piele şi grăsime de la nivelul abdomenului inferior şi liposucţia.

Există riscul ca pacientul să-şi piardă viaţa în timpul unei operaţii estetice? Aţi avut asemenea cazuri?

Viorel Cotea: Există riscul de deces ca şi în oricare altă operaţie. Pacientul poate fi supus unui atac cerebral subit sau poate suferi şoc anafilactic ca urmare a unor reacţii alergice. Însă toate acestea pot fi prevenite prin efectuarea unor analize şi investigaţii medicale, în ceea ce priveşte pacientul nostru, înainte de operaţie.

Aţi refuzat vreodată un pacient? De ce?

Viorel Cotea: Da, am refuzat şi refuz în cazul în care pacientul nu are nevoie de operaţii plastice sau în cazul unor devieri psihice. În asemenea cazuri, avem psiholog şi psihiatru care consultă pacienţii respectivi.

Sunt pacienţi care au nevoie de consiliere psihologică postoperatorie?

Viorel Cotea: Avem şi această categorie de pacienţi, care au nevoie de consiliere psihologică după operaţie, pentru a se obişnui cu schimbarea şi a accepta noua înfăţişare.

 Dacă ar fi să facem o comparaţie între chirurgia plastică de la noi şi cu cea din alte ţări europene, cum ar fi Franţa, Germania, Italia, cum ne poziţionăm noi în raport cu ei?

Viorel Cotea: Nu aş putea spune că ne-am afla pe o treaptă inferioară. Tehnologiile şi tehnicile sunt aceleaşi, implementate la nivel internaţional, nivelul profesionalismului, de asemenea, este înalt.

Care sunt ultimele tendinţe, la nivel mondial, în lumea chirurgiei plastice?

Viorel Cotea: Aici vreau să menţionez cazul Angelina Jolie şi mastectomia, care are ecou şi în Republica Moldova. Tot mai multe paciente sună şi se interesează de mastectomie şi de procedura de reconstrucţie a sânilor după intervenţie.

Deobicei, în cazul mastectomiei se îndepărtează areola şi mameloanele, or aceste lucru, din punctul meu de vedere este o mutilare.

 Sunt mulţi pacienţi care apelează la implant de gambe? Ce presupune această procedură?

Viorel Cotea: Aplicarea metodei de protezare a membrelor inferioare cu proteze de silicon cu gel cohesiv înalt, pentru corecția dismorfiei gambelor, este o metodă estetică modernă, capabilă să ofere un confort  psihologic major pacienților. Este o metodă minim invazivă ce păstrează integritatea anatomică a ţesuturilor musculo-aponevrotice.

 Dar implantul cu silicon în fese?

Viorel Cotea: În cazul împlantului cu silicon în fese există riscul ca acesta să se spargă, pentru că zona este utilizată intensiv pentru activităţi ca mers, şezut.

De asemenea, pacientul trebuie prevenit că în aceste zone sunt interzise injecţiile intramusculare.

În Republica Moldova nu este foarte solicitată această operaţie.

Care este poziţia DVS. vizavi de mărirea sânilor prin transplant de grăsime proprie? Se practică şi în Republica Moldova ? O recomandaţi?

Viorel Cotea: Eu am practicat această metodă prin anii 1980-1990. Grăsimea se absorbe treptat, iar după jumătate de an este nevoie de o nouă intervenţie. Există riscul ca aceste celule să genereze formarea chisturilor, care se elimină doar prin intervenţie chirurgicală.

Eu prefer să recomand implantul cu silicon în detrimentul procedurii anterior menţionate.

 Se spune despre botox că este minunea antiaging a secolului XXI. Ce alte tratamente pentru reîntinerirea facială recomandaţi femeilor trecute de 35-40 de ani?

Viorel Cotea: Toxina botulinică este cea mai eficientă metodă de eliminare a ridurilor. Deşi mai sunt şi filler-ele, substanţe cu efect de umplere a ridurilor, cum ar fi acidul hialuronic. Această procedură se repetă după jumătate de an sau un an, desigur, dacă doreşte pacientul.

Bisturiul îl recomandăm pacienţilor trecuţi de 40 de ani.

 S-au realizat în Republica Moldova operaţii plastice de schimbare de sex?

Viorel Cotea: Acum câţiva ani au existat cazuri în care doi bărbaţi au solicitat operaţie pentru schimbare de sex. Doar că nu este atât de simplu, iar pentru finalizarea unei asemenea schimbări sunt mai multe etape de parcurs. În primul rând, pacientul trebuie să obţină aprobarea psihiatrului, iar acesta trebuie să declare cum că, într-adevăr, pacientul se află în deplinătatea facultăţilor mintale şi are nevoie de asemenea operaţie.

Cele două cazuri înregistrate la noi nu au fost finalizate, deoarece pe parcurs au survenit anumite complicaţii.

EPRESA: Care ar fi definiţia frumuseţii?

Viorel Cotea: Eu încă nu am găsit definiţia frumosului şi nu cred că altcineva poate defini cu exactitate frumosul.

Parametrii 90-60-90, reprezintă un echilibru în ceea ce priveşte proporţia dintre talie, partea superioară şi cea inferioară, nu neapărat dimensiunile ideale.


Distribuie
..