Oja dăunează sănătății! Află cum te afectează obiceiurile de înfrumusețare

Distribuie

Multe femei nu concep să iasă din casă fără ojă, însă medicii avertizează că acest produs cosmetic conţine substanţe toxice care pot provoca probleme grave de sănătate.

Oja conţine numeroase chimicale, printre cele mai periculoase fiind toluenul, formaldehida şi dibutilftalatul. Aceste substanţe pot afecta sistemul nervos, pot provoca tulburări hormonale şi pot cauza cancer sau infertilitate, avertizează Thu Quach, cercetătoare la Institutul pentru Prevenirea Cancerului din California şi profesoară la Universitatea de Medicină a Universităţii Stanford.

Toluenul este un solvent folosit de producătorii de ojă pentru a oferi un aspect neted pe unghie. De asemenea, împiedică separarea pigmentului în flacon. Această substanţă poate afecta sistemul nervos central şi poate provoca probleme de fertilitate.

Formaldehida este o substanţă carcinogenă, folosit pentru întărirea unghiilor şi ca dezinfectant pentru instrumente folosite la îngrijirea unghiilor.

Dibutilftalatul este folosit pentru a oferi flexibilitate ojei, însă această substanţă poate provoca probleme de fertilitate.

În afară de aceste trei substanţe, oja conţine numeroase alte chimicale care pot provoca probleme de sănătate.

Angajaţii saloanelor de înfrumuseţare sunt cei mai afectaţi

De asemenea, specialiştii avertizează că multe saloane de frumuseţe nu au un sistem de ventilaţie adecvat, iar chimicalele care se evaporă rămân în încăpere, angajaţii fiind cei mai afectaţi.

Expunerea prelungită la produsele de îngrijire a unghiilor, care conţin substanţe chimice nocive, poate conduce la o serie de probleme grave de sănătate, precum iritaţii ale pielii, leziuni oculare şi reacţii alergice.

Studiile efectuate la Institutul pentru Prevenirea Cancerului din California au arătat că angajaţii saloanelor de înfrumuseţare pot să sufere de pierderi de memorie, simptome neurologice, greaţă, probleme respiratorii, contracţii musculare incontrolabile, cancer sau infertilitate.

libertatea.ro


Distribuie
..