De ce nu este bine să faceţi duş în fiecare zi

Distribuie

Duşurile zilnice sunt periculoase pentru piele. Aceasta este concluzia la care au ajuns medicii israelieni de la casa de asigurări de sănătate Claint, una dintre cele mai mari din Israel.

Standardele igienice adoptate în prezent în Occident, cum este duşul zilnic, sunt dictate exclusiv de recomandări sociale, dar nu de cele care ţin de igienă.

Duşurile zilnice totale, mai ales cu utilizarea săpunului lichid, sunt mai degrabă periculoase pentru sănătate: este perturbat echilibrul acido-bazic al ţesuturilor, care se usucă, plus că se distruge şi stratul natural de „grăsime”, care protejează pielea de bacterii şi micoze.

În astfel de situaţii, cel mai distrugător efect îl are săpunul lichid, din cauza concentraţiei sporite de substanţe active. Aceste substanţe se duc mai greu de pe piele.

Totodată, în urma înlăturării permanente a stratului superior al pielii, este perturbată zona care sintetizează vitamina D, în mod special sub acţiunea razelor solare, ceea ce provoacă deficitul ei în organism.

Pentru menţinerea sănătăţii este necesar să faci duş doar de două ori pe săptămână, iar spălările zilnice trebuie să fie locale.

Specialiştii recomandă ca pavilioanele urechilor să fie şterse după duş cu un prosop, fără a folosi beţişoare de urechi, care majorează riscul de infecţie.

Deşi duşul este absolut obligatoriu pentru orice persoană care se respectă şi îi respectă pe cei din jurul său, nu este neapărat nevoie să te speli de mai multe ori. În anumite situaţii, duşul ar trebui evitat sau amânat, pentru 3-4 zile zile.

Printre problemele pe care duşurile le cauzează sunt: o piele uscată, stratul superior al pielii deteriorat, etc.

Medicii spun că apa dură şi săpunurile sau gelurile de duş au tendinţa să provoace uscarea şi deshidratarea pielii, mai ales dacă obişnuiţi să faceţi duş cu apă fierbinte. Chiar dacă apa fierbinte deschide porii şi pregăteşte pielea pentru absorbţia uleiurilor şi cremelor hidratante, în lipsa acestor produse aplicate rapid, pielea va fi uscată şi neplăcută la atingere.


Distribuie
..