De ce ne roadem unghiile? Zumi.md îţi spune motivul

Distribuie

Recunoaşte că aveai un astfel de obicei şi în copilărie. Studiile arată că 60% din copii şi 45% din adolescenţi îşi rod unghiile. Rosul unghiilor devine mai puţin frecvent după vârsta de 18 ani, însă uneori poate continua şi la maturitate. Mulţi o fac inconştient, însă problema poate varia de la una uşoară, la o problemă gravă. Citeşte mai jos care este adevăratul motiv şi cum să scapi de acest obicei prost.

De ce ne roadem unghiile?

Stresul şi plictiseala sunt motivele de bază  pentru majoritatea oamenilor.  Rosul unghiilor  este adesea o modalitate de a uşura anxietatea sau de a  păstreze cel puţin o parte a corpului ocupat în timp ce mintea e plictisită.
O altă cauză este frustrarea ?i singurătatea, care pot duce la roaderea unghiilor.  De asemenea,  genetica poate juca un rol în acest obicei.
Rosul unghiilor mai  poate fi un simptom de afecţiune psihologică, cum ar fi tulburarea obsesiv-compulsivă. Oamenii care se spală pe mâini de mai multe ori sau verifică de mai multe ori dacă au încuiat uşa, de asemene pot intră în  rândurile de oameni care îşi road unghiile.

Consecinţele

 Rosul regulat al unghiilor şi cuticulelor pot lăsa degetele roşii şi inflamate. Zona din jurul unghiilor poate sângera şi se poate infecta. Bacteriile şi virusurile pot trece de la degete pe faţă şi gura făcându-vă vulnerabili la infecţii. Roaderea unghiilor poate afecta, de asemenea, dinţii, ceea ce duce la dinţi prost aliniaţi.

Cum să scapi de acest obicei?

Dacă te-ai prins şi tu că ai acest viciu,spune-ţi că vrei unghii sanatoase, frumoase şi renunţă la obiceiul acesta urât pentru totdeauna.

– Fă poze cu unghiile şi examinează-le, astfel te vei motiva. Vrei să ai  o asemenea manichiură?

– Ţine cont  că rosul sever al unghiilor poate provoca, de asemenea, probleme de sanatate. Când iti rozi unghiile, vei transfera în mod constant bacteriile de pe mâini la gură.

– Fă o imagine cu unghii sănătoase şi pune-o pe perete.

– Vizualizează-te cu unghii sănătoase de fiecare dată când eşti tentată să-ti rozi unghiile.

– Dacă  rosul unghiilor a devenit o problemă gravă, cauzând frecvent cuticulele să sângereze, sau chiar pierderea unghiilor, este posibil să nu fii capabil(ă) să te opreşti pe cont propriu. Dacă este cazul, consulta un medic cât mai curând posibil pentru a vedea dacă problema ta este un simptom de tulburare obsesiv-compulsivă.

Ocupă-ţi mâinile
Ori de câte ori simţi nevoia să-ti rozi unghiile, fă altceva în schimb.
 Găseşte un nou mod de a înlocui obiceiul în funcţie de locul în care te afli.
  Dacă esti într-un loc public, concentreaza-te asupra oamenilor din jur.


Distribuie
..