Cum scăpăm de punctele ALBE de pe faţă

Distribuie

Punctele albe sunt acumulări de sebum care astupă porii. Ele rămân deseori mici şi se formează mai ales pe bărbie, lateralele obrajilor şi nasului, tâmple, dar pot să apară oriunde pe faţă, precum şi pe umeri, decoteu şi spate. Vezi cum poţi scăpa de acestea.

Cauza exactă a formării lor nu este cunoscută, însă dermatologii le pun pe seama acumulării de sebum în pori. Porii se acoperă, sebumul este un mediu perfect pentru bacterii care încep să se dezvolte şi astfel apar punctele albe, notează femeia.ro.

Adesea zonele în care acestea apar este şi locul unde se formează si punctele negre, dar şi cosuri.

Exfoliere. Această procedură trebuie să intre în ritualul tău. Este necesară o exfoliere la două-trei zile. Nu apar minuni peste noapte, dar perseverenţa rezolvă buna parte din problemă. Este foarte important să foloseşti numai produse de îngrijire potrivite tipului de ten. Cele mai bune sunt produsele care conţin acid salicilic sau acizi alfa hidroxizi, pentru că aceşti agenţi ajută la destuparea porilor. Foloseşte produse exfoliante blânde, cu particule mici, care să destupe porii şi să ajute celulele să se regenereze. Exfoliantul se aplică pe toată faţa, cu mişcări largi, circulare, insistând în zonele cu probleme: frunte, nas, obraji.

Baie cu aburi. Al doilea inamic al punctelor albe este baia de abur, dar numai dacă este făcută în fiecare săptămână, cu atenţie şi minuţiozitate. Aburul ajută la îndepărtarea murdăriei de pe faţă. Baia cu aburi deschide porii, înmoaie pielea şi ajută la curăţarea impurităţilor, a urmelor de machiaj, a prafului sau a secreţiilor seboreice, dar şi a celulelor moarte. De aceea, este recomandată folosirea acestei tehnici o dată pe săptămână, timp de câteva minute combinat cu una din procedurile de exfoliere sau cu o mască pentru curăţarea tenului în profunzime.

Loţiuni astringente. Sunt esenţiale în rutina zilnică mai ales dimineaţa înainte de a te machia pentru că ajută la închiderea porilor şi protejează tenul de impurităţi. Tratează eficient problemele pielii.

Soluţii antibacteriene. Peroxidul de benzoil are un efect antibacterian bun şi de durată şi poate reduce proliferarea punctelor albe. Peroxidul de benzoil acţionează direct asupra foliculului pilos, iar acest lucru poate ajuta la reducerea astupării care produce punctele albe şi negre. Foloseşte loţiuni care conţin peroxid de benzoil zilnic. Tretinoin (Retin-A) este substanţa de bază în tratamentul punctelor albe. Tretinoin este un derivat de vitamina A şi acţionează prin stimularea regenerării celulare şi blocarea capacităţii celulelor de a adera unele de altele, ceea ce opreşte cercul vicios al formării coşurilor, punctelor albe şi negre. Este folosit pentru perioade scurte de timp, până ce tenul revine la normal. Tretinoin poate fi iritant şi este necesar sfatul şi indicaţiile unui medic dermatolog, care poate aprecia durata tratamentului şi cantitatea de substanţă activă.

Soluţii naturale pentru pori măriţi

Antibioticele sunt ultima soluţie şi au nevoie de sfatul expres al medicului. Sunt utile pentru tratarea, vindecarea şi ameliorearea problemelor tenului, inclusiv a punctelor albe. O parte importantă din tratamentul împotriva punctelor albe o reprezintă dieta sănătoasă, consumul de fructe şi legume, mişcarea şi respectarea orelor de somn. Toate împreună contribuie din interior pentru o piele frumoasă şi ameliorează probleme cutanate, inclusiv punctele albe.


Distribuie
..