Consecinţele fatale ale solarului asupra pielii

Distribuie

Efectele utilizării solarului nu sunt văzute cu ochiul liber, dar se pot vedea la o scanare în profunzime a pielii. Îmbătrânirea prematură a pielii, scăderea imunităţii, apariţia ridurilor, deteriorarea firelor de păr sunt doar o parte din efectele razelor UV.

O tânără din Marea Britanie, pe nume Kelly Hughes  este clientă fidelă a saloanelor de bronzat încă de la vârsta de 16 ani. După 14 ani de utilizare a solarului,  aceasta  a trecut o scanare  şi a rămas şocată  să vadă cât de afectată este pielea sa.

,,Am început să merg la un salon de bronzat din apropiere de locuinţa mea, pe când aveam 16 ani şi iarna obişnuiam să meg mai des decât de obicei. Deşi, ştiam că există riscul să fac cancer de piele, nu vroiam să mă gândesc la asta.”, declară Kelly Hughes.

Un studiu publicat în revista medicală Lancet Oncology arată că şedinţele de bronzat cresc riscul de cancer cu 75%, în special în cazul tinerilor. Oamenii de ştiinţă îi atribuie solarului o parte din vina dublării cazurilor de melanom malign din ultimii 20 de ani.

Mai mult de atât, s-a demonstrat că persoanele care merg des la solar, manifestă un comportament de dependenţă, ca în cazul celor care îşi administrează droguri.
Dintre afecţiunile cauzate de expunerea la solar (pigmentări, riduri, îmbătrânire prematură a pielii), cea mai importantă este cancerul de piele. Efectul expunerii la UV este unul cumulativ, riscul de a face cancer de piele crescând cu fiecare şedinţă de expunere la solar.

Există persoane care au o predispoziţie mai mare pentru cancer: cei care au ten deschis, părul blond sau roşcat şi cei care prezintă un număr mare de aluniţe sau pistrui.
Dacă eşti adeptă a bronzului artificial şi nu ştii cum să renunţi, tine cont de câteva moduri prin care poţi reduce din risc:
–  bronzează-te treptat;
–  nu depăşi timpul de bronzare recomandat pentru tipul tău de ten;
–  poartă întotdeauna ochelarii de protecţie;
–  optează pentru saloanele cu aparate noi;
–  şedinţele nu trebuie să depăşească 10 minute;
–  conform standardelor internaţionale poţi face în siguranţă maximum 50 sedinţe de bronzare pe an.

După expunerea la solar, medicii recomandă  o cremă care să conţină vitamina C în combinaţie cu vitamina E. Aceste vitamine  combat efectele razelor UV asupra pielii.


Distribuie