Ce aplici mai întâi: crema hidratantă sau protecția solară?

Distribuie

Când vine vorba de o rutină de îngrijire a tenului bine pusă la punct, ordinea este importantă. Așa că, probabil te-ai întrebat și tu ce aplici mai întâi: crema hidratantă sau protecția solară? Știm deja că este esențial să purtăm protecție solară în fiecare zi, indiferent de vreme, dar știm când și cum să o aplicăm?

Specialiștii ne răspund la cele mai dificile întrebări, și ca orice pasionată de beauty, am vrut și eu să aflu ce trebuie să aplici mai întâi: crema hidratantă sau protecția solară. Ordinea corectă în care aplici produsele de skincare o știm deja, însă atunci când vine vorba de produse cu SPF, lucrurile se schimbă. Iată de ce.

Ce trebuie să aplici mai întâi: crema hidratantă sau protecția solară

„General vorbind, ingredientele dintr-un produs chimic de blocare a soarelui trebuie să fie absorbite în piele ca să își poată face treaba”, spune Joshua Zeichner, director al studiilor cosmetice și clinice în dermatologie la Mount Sinai Hospital (New York), pentru Allure. „Nu vrei să aplici nimic care va interfera cu pătrunderea produsului (de protecție) în piele”, explică Zeichner. În traducere, o cremă hidratantă grasă va crea o barieră între pielea ta și produsul cu factor de protecție solară.

Totuși, nu toți dermatologii sunt de aceeași părere. „Când crema hidratantă este aplicată după protecția solară, poate chiar schimba proprietățile produsului de protecție. Poate, de asemenea, să altereze modul în care razele UV interferează cu pielea”, explică Sejal Shah, un dermatolog autorizat din New York. „Orice aplici deasupra poate dilua protecția solară și altera eficacitatea ei”, mai spune Shah.

Lucrurile se complică…

…în funcție de natura produsului de protecție. În timp ce produsele de protecție solară chimice funcționează îmbibând pielea, cele minerale te pot face să arăți ciudat dacă nu le masezi suficient în piele, pentru că acestea creează o barieră între soare și pielea ta. „Ingredientele produselor de protecție solară minerale stau la suprața pielii pentru a reflecta (și respinge) lumina UV”, explică Zeichner. „Așa că nu este atât de important pentru ele să fie aplicate ca prim strat. De fapt, ele pot fi aplicate ca ultimul tău strat de produs, ca o peliculă protectoare împotriva soarelui”, spune el.

Ce e de făcut?

Am dedus deja că produsele cu protecție chimică se aplică înaintea cremei hidratante, însă riști să scazi eficacitatea lor. De asemenea, am dedus că cele cu protecție minerală se aplică deasupra cremei hidratante, fără nicio problemă. Totuși, cum faci să împaci toate produsele? Încearcă cremeie multifuncționale. „Multe creme hidratante de zi sunt formulate cu protecție solară”, spune Zeichner. „Fie că folosești o cremă hidratantă simplă cu protecție solară separată, fie că folosești un produs combinat, ține de prferință personală”, explică el.

În orice caz, asigură-te că folosești zilnic un produs cu cel puțin 30 SPF. În galeria foto, descoperă și alte produse pe care orice femeie trebuie să le includă în rutina de skincare, până la 30 de ani.

glamour.ro


Distribuie
..